Böjtölj digitálisan!

Nem a diétáról-fogyásról, a valamire való kiéhezésről, az állandó lemondásról szeretnék pár gondolatot leírni. Inkább arról, hogy mennyire leköti elménket, gondolatainkat és ezzel gyengíti akaratunkat a digitális világ bármelyik telefonja, zenelejátszója – írhatok kütyüt, hogy mindegyik eszköz beférjen egy kategóriába.

Alapvetően mind arra jó, hogy megakadályozza a csendet. Az elmélkedést. Az Istenhez való közeledés lehetőségét. Ha ezt felismerted, akkor jó úton jársz. Néhány ötlet, melyhez csak elhatározás és néhány gombnyomás szükséges. Nagyböjt idején akár teljes hétvégeken is kipróbálhatod. Van erre újfajta meghatározás is: digitális detox.

1. Kapcsold ki az értesítéseket!

Percenként jöhetnek emailek, sms és üzenetküldő hangok, a “social media” közösség-gyilkos alkalmazásainak bippegései – a naptárértesítések. Egy idő után nem csak fárasztóvá válik, de eltereli a figyelmet nem csak Istenről, munkáról – bármiről, amivel éppen foglalkozol.

Van olyan család, ahol a hétvégi ebéd ideje alatt, amikor több generáció is együtt étkezhet, begyűjtik az összes telefont és csak az étkezés után kapja vissza mindenki. Az étkezés  – az evés mellett- a családi együttlét egyik legfontosabb helye, itt lehet megbeszélni mindenkire vonatkozó családi dolgokat. Ne rontsuk el az együttlét örömét a gombok nyomkodásával.

Ha nem tudod vagy akarod napközben kihasználni ezt a lehetőséget, akkor jelölj ki magadnak olyan idősávot, amikor nincs pippegés, rezgés, semmilyen értesítés. Ezt gyorsan beállíthatod, ha a “repülő üzemmód” funkciót bekapcsolod.

Imádkozz. Dolgozz. Koncentrálj. Meg fogsz lepődni, mennyivel javulhat az időbeosztásod.

2. Mi az, amire felébredsz?

Madárcsicsergés? Jó. Világosság? Jó. Kialudtad magad? Még jobb. Egy szerető puszi társadtól? A legjobb.

Rezeg a telefonod? Határeset. Bekapcsolt a telefonos ébresztés? Nem jó. Megkaptad a reggeli banki üzenetet? Nagyon nem jó.

Ha éjszaka ki van kapcsolva a telefon és csak reggel lép működésbe a rezgéssel, az valóban határeset. Ha lusta vagy hagyományos ébresztőórát vásárolni, elfogadható határeset. Bekapcsolt telefonra jöhet üzenet, értesítés – van aki a led villogására is felébred éjjel. Valóban pihenni akarsz, vagy csak muszáj, mert enélkül úgyse bírod ki egész nap?

Minden más csak az ébredés öröme helyett azonnali késztetést, izgalmat okoz, és elmaradhat a reggeli ima, a teendők átgondolása – vagy csak egyszerűn nem tudsz ellenállni a túl nagy csábításnak, hogy végigfusd a reggeli híreket, a FB vagy más üzeneteket. Valóban ez lenne a legfontosabb az ébredés után?  

3. Mi az, amire elalszol?

Időben lefekszel, alvás előtt hálát adsz a napodért, az örömökért, a kudarcokért. Nagyon jó, ráadásul megnyugtat.

Húzós napod volt, egyszerűen beszédülsz az ágyba. Nem jó. A folyamatos fáradságnak további súlyos következményei lehetnek.

Gyorsan ágyba bújsz, ahonnan sokkal kényelmesebb még átfutni az esti híreket, gyorsan felrakni valami a Facebookra, meghallgatod a kedvenc zenédet – lámpa sem kell, hiszen világít a telefon. Nagyon nem jó, mert:

  • a képernyő kékes fénye  gátolja a melatonin hormonok képződését, így csak jóval később tudsz majd elaludni.
  • egy váratlan hír, izgató kép beindítja az agyadat, és megint nem tudsz elaludni. Az ösztönök okozta csábításról ne is beszéljünk.
  • annyira függő lettél, hogy képtelen vagy félretenni a kütyüdet, telefonodat. Van aki internet-függő (nem vallja be), van aki telefonfüggő (többnyire bevallja és büszke rá). 

4. Egyéb előnyök

Ha digitális böjtöt tartasz, akkor más előnyökkel is számolhatsz a megnövekedett idő mellett. Ha vannak céljaid, meg kell találnod a hozzájuk vezető eszközöket – gondolkodás segítségével.

Valódi programokat szervezhetsz, hús-vér barátokkal találkozhatsz, minőségi időt tölthettek együtt – ugye láttál olyan elrettentő képet, ahol többen együtt vannak és mindenki a saját telefonját nyomkodja?

A csendet sokan rosszul viselik. Nem véletlen, hogy Istent is csak a csendben találod meg. Ha nincs erőd állítgatni a telefonodat, akkor nyugodtan kapcsold ki néhány órára. A jótékony hatást már néhány nap múlva megérzed.

Ha internet-függő vagy, állíts be nehéz jelszót (ne írjad fel), persze alternatív email címed legyen, hogy ha valóban elakadsz, később tudj csatlakozni a hálóra vagy belépni az alkalmazásba.

Ha a kis lépések, kis böjtök bejöttek, nyugodtan jutalmazd meg magadat – olyannal, ami erősíti a böjtöt és nem pedig feladására csábít.  

Létrehozva 2018. február 27.