Legyetek éberek!

A napjainkban gazdasági alapokon összehozott Európai Uniót jóval megelőzte a latin kultúra szellemi Európája. Akkor az eszméknek volt értéke, ma a pénznek – írta Czirják Árpád 2008-ban. A latin kultúra szellemi Európája a kereszténységből forrásozott, s a szegényekkel való szolidaritásnak csak eszköze volt a pénz. Az érték maga az ember volt, akinek megváltásáért az Isten Fia emberré lett.

A ma emberét az égi magasság kevésbé érdekeli, inkább a pénz. A négy éve tartó gazdasági válság lassan kijózanította az emberek jó részét, de az államfőket is a pénz „megváltó” erejéből. A pénzvilág Magyarországtól kapta az első sebet a bankok megadóztatásával. A példa ragályos lett. A mammon azóta is bosszút hörög.
A pénzuralom azóta bizalmatlanságot terjeszt Magyarországról, ennek eredményei ellenére is. Leminősítéssel próbálják megbénítani gazdaságát. Pedig jó úton jár, csak a bizalmunkat ne vonjuk meg tőle a hazugok szavára. A kormány csökkenti az államadósságot, és ezzel csökkenti a kamatterheket is. Így az ország szabadabbá válik a mammon szorításában. Jó a gondolat, de itt vannak a veszélyek is. „Mondjuk 10 év alatt a jelenleg 140 milliárd dolláros adósságunkból ledolgoznánk, vérverejtékes munkával visszafizetnénk 70 milliárdot, és már kezdenénk kijönni a gödörből, akkor ezek egy hónap alatt leértékelik a forintot a felére, és ismét 140 milliárd dollárral tartozunk.”

Ezt a játékot kikerülni csak Isten segítségével lehet, mert különben úgy járnunk, mint  a britek 1815-ben. Napóleon császár 100 napos uralma végén, június 18-án Waterloonál súlyos vereséget szenvedett. Másnap Natan Rothschild elkövette a világtörténelem legnagyobb tőzsdei csalását. Egy nappal Wellington hivatalos jelentése előtt, Natan suttogó rémhírterjesztésbe kezdett a londoni tőzsdén. Erre az ijedt befektetők tömegével dobták piacra az angol és egyéb államkötvényeiket, a Rothschild ügynökök pedig potom áron felvásárolták ezeket. Mikor azután a győzelem hírére a kötvények árfolyama magasra szökött, Nátán fantasztikus nyereségre tett szert. „Ezeknek a pénzembereknek egyetlen célja a világuralom megszerzése kifejezhetetlen adósságok létrehozatala által.” (Henry Ford)

Nahát, ilyen játék zajlik körülöttünk a lelkünkért és javainkért. Legyetek hát éberek! Mert nem tudjátok, mikor érkezik meg a ház ura! (Mk 13,33-37) Ez adventi ébresztőnk. Az első adventnek, a Krisztus várásnak csak emlékét ünnepeljük. De várjuk Krisztus második eljövetelét, a vele való találkozást. Erre vonatkozik a figyelmeztetés, erre kell készüljünk, ezért kell kegyelemben élnünk. A megoldhatatlannak látszó nehézségek előtt is, bűnbánattal kérjük Istent, hogy segítsen rajtunk, gyógyítson meg szeretetével (Iz 63, 16-17. 64, 1-3-8). Gyógyítsa meg emberi kapcsolatainkat.

Mivel Jézusba nem nélkülözünk semmi kegyelmet, gazdagok lettünk a tanításban és ismeretben, megerősödtünk az iránta való bizalomban, hogy ő megőriz bennünket feddhetetlenségben eljövetelének napjára (1 Kor 1, 3-9). Imádkozzuk: „Elég gazdagok vagyunk, mert szeretjük az Istent.” Ezért mutassuk fel szeretetünket.

“Urunk, mi segítségül hívjuk nevedet.”  Zsolt  79,19b

Forrás

(a szerző a csíkszeredai Szent Kereszt templom plébánosa)

 

Létrehozva 2011. december 3.