Karácsony és az “álruhás főnök”

Láttad „Az álruhás főnök” valóság showt? Ebben a nagyvállalatok tulajdonosai vagy vezérigazgatói egy vagy két hétig alkalmazottaknak álcázzák magukat, a munkavállalók mellett dolgoznak, hogy első kézből fedezzék fel, hogyan végzik el a munkájukat és megtudják, hogyan teljesíthetik a dolgozók személyes szükségleteit. Ezek a főnökök megismerik vállalkozásuk belső működését – mint például pizza vállalkozások, nagy szállodai csoportok, karbantartó cégek és kisboltok.

Minden egyes program végén a főnökök leleplezik az álcát, felfedik magukat a munkatársaiknak, és pozitív változást hoznak a munkahelyen. Gyakran jutalmazzák az alkalmazottakat olyan extra juttatásokkal, mint a gyermekek ösztöndíjainak kifizetése, fizetett távollétek, ha szükséges, vagy az orvosi ellátáshoz hozzájárulás. Egyes esetekben a gondatlan munkavállalókat beazonosították és elbocsátották. A legfontosabb koncepció az, hogy a felső vezetők időt szánnak arra, hogy személyesen megvizsgálják, hogy mi történik a vállalatokban, kölcsönhatásba lépnek a személyzettel és meghozzák a szükséges kiigazításokat.

Érdekes módon ez a koncepció nem új; 2000 évvel ezelőtt történt, amikor Isten úgy döntött, hogy “álruhában” jön, hogy az Ő teremtésével éljen. Nem egy palotában vagy nagy ünnepségen kezdte meg tartózkodását. Ehelyett, mint Jézus Krisztus, úgy döntött, hogy egyszerűen megérkezik, a dolgozó emberek között, alázatos, egyszerű családdal élve. Az ő születése kevés figyelmet kapott, kivéve néhány tanút – egy maroknyi vidéki embert és földi szüleit. Jézus megérkezésének, egy szokatlan helyet választott egy fontos ember számára: egy istállót – állat menedéket.

Körülbelül két évvel később, néhány tanult ember – közismert nevükön „bölcsek” – azért jöttek, hogy Jézusnak tiszteletet adjanak és néhány ajándékot. Aztán visszatértek távoli otthonukba. Jézus az elkövetkező éveket a felnőtté válással töltötte, megtanulva az ácsmesterséget, Józseftől, földi apjától, emberekkel együtt élve és velük találkozva és megtapasztalva a mindennapi élet kihívásait és problémáit.

A Biblia négy könyveiben, Máté, Márk, Lukács és János evangéliumában az Ő kalandjairól találunk beszámolókat, ahogyan mindennapi példákon keresztül tanította az örökkévaló igazságokat azoknak, akik öt követtét, néha nagyon specifikusan és egyenesen, máskor történetekben (példabeszédekben), megcélozva egyéneket és csoportokat.

Az emberek között élni úgy, mint egy „álruhás főnök”, Jézus első kézből tanulta meg a munka, család és társadalom nyomásait. Megértette emberek széles skálájának az alapvető szükségeit és küzdelmeit – házasságtörők és prostituáltak, adóbehajtók, alázatos halászok, a betegek és szegények, arrogáns vallási és polgári hatóságok.

Megtapasztalta az emberi érzéseket, amit az árulás, hitetlenségből az Ő kedvességének elutasítása, hamis vádolás egy állítólagos bűncselekményért minden bizonyíték nélkül okozott. És hasonlóan a TV-ben lévő titkos főnökökhöz, Jézus meg nem érdemlett ajándékokat és juttatásokat ajánlott. Ebben az esetben az Ő feltétel nélküli szeretetét, elfogadását, megbocsátását, kibékülését, átformálását és végül az örök életet az Ő mennyei Atyjával.

Az Ő neve Jézus Krisztus, és ebben a hónapban a Karácsony eseményében megemlékezzünk az Ő földi megjelenéséről. Sok esetben a központi jelentése ennek a napnak el lett torzítva. Néhányak nem hajlandóak kimondani, hogy „Kellemes Karácsonyt”, felváltva valamiféle politikailag helyes „Boldog Ünnepeket” köszöntéssel, nehogy megbántsák azokat, akik nem hisznek Jézusban.

Jézus követőiként, azonban mi nem félünk attól, hogy azt mondjuk, hogy „Kellemes Karácsonyt”. Mert mi tudjuk, hogy „Mert egy gyermek születik, fiút ad nekünk az Örökkévaló, aki vállára veszi az uralom terhét. Így hívják: <Csodálatos, Tanácsadó, Erős Isten, Öröklét Forrása, Békesség Fejedelme.>” (Ézsaiás próféta könyve 9, 6)

A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2017. december 21.