Tizenegy ok, hogy elmenjél gyónni

Talán nehéz és ijesztő lehet a gyónás, sok oka lehet, miért nem akarunk menni. Pedig nem olyan félelmetes, ha havonta, minden második héten, vagy hetente elmegyünk. Sőt, életadó! A Catholic Link 11 csodálatos dolgot gyűjtött össze, mi történik, ha a szentgyónás gyakoribbá válik az életünkben.

  1. Fejlődhet az egészséges bűntudatod

A rendszeres gyónás segít abban, hogy ugyanúgy felismerd a kisebb és nagyobb, drámaibb bűnöket. Láthatod a szokásokat, és azonosítani tudod a sebekből fakadó gyengeségeket. Egyre pontosabban meg tudod állapítani a viselkedéseket, nem csak az ártó cselekedeteket. Az év egyszeri gyónásánál (amire mindig bátorítunk), a gyakori szentgyónás sokkal inkább megengedi, hogy mélyebbre áss, és a porosodó, régi, bűnös szokások gyökeréig lemenj.

  1. Irgalmasabb leszel mások hiányosságai iránt

Amikor tudatában vagy annak, hogy ugyanazt a bűnt követed el újra és újra, sokkal inkább el tudod fogadni más emberek hibáit. Egy zavaró személy az irodában, vagy a folyton civakodó testvér, vagy akár a diákok, akik felhúznak a tanítási órán… Ismét szelídebben tudsz bánni velük. Elismered, hogy neked és nekik is vannak hiányosságaik. Ahogy te is, ők is valószínűleg számtalan nehézséggel és fájdalommal küzdenek, ezért viselkedhetnek néha úgy, ahogy. Te sem vagy sokszor jobb náluk. Ők sem jobbak nálad.

  1. Elkezdesz valóban megbocsátani másoknak – különösen azoknak, akik mély fájdalmakat okoztak

Nem azt mondom, hogy ez azonnal megtörténik, de észrevettem, hogy, ha a gyónást rendszeresen ismétlem, az segít abban, hogy elkezdjek megbocsátani néhány nagyon fájdalmas sebet az életemben. Amikor a kereszten függő Jézus vigasztalása körülölel minket, rájövünk, hogy nem mi döntünk arról, hogy ki kap kegyelmet, és ki nem, mert a megbocsátás a szenvedő Krisztus felől jön. Sosem kívánjuk azt, hogy ez a szenvedés hiábavaló legyen, amikor tényleg szeretjük Őt. Az irgalmasság cselekedetével szabadon elé tudjuk vinni azokat az embereket, akiket nehéz szeretni.

  1. Szélesebb körben tapasztalhatod meg az egyház szolgálatát

Ha van rá lehetőséged, nagyon jó szokás kipróbálni és felkutatni a jó papokat, akikkel a rendszeres gyónás során találkozhatsz. Kicsit jobban megismerhet téged, és egyre inkább tud személyesen neked segíteni abban, hogy jobban ráláss, és felismerd a gyakran ismétlődő hozzáállásod és viselkedésed. A szentgyónás gyakori szokássá válása azt is jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel fogsz minden gond nélkül betérni egy templomba, amely mellett elhaladsz; vagy csatlakozni a lelkigyakorlatra jelentkezőkhöz; esetleg egy  konferenciára. Bár a bűnbánat szentsége minden esetben teljes, de minden pap különböző: a tanácsok, a meglátások, az intuíciók és az elégtétel eltérő. Ez lehet érdekes és előnyös is egyben! Más és más papok, más és más dolgokat állapíthatnak meg, és biztosíthatnak Isten irgalmáról ezen az úton, ahogyan talán sosem gondoltad volna.

Ne félj tehát az ismeretlen papoktól, vagy akár egy spontán gyónástól se.

  1. Elkezded megérteni, hogyan működhet Isten kegyelme

Ez a fajta gyakoriság nem azt célozza, hogy egyre aggályoskodóbb légy. Amikor megvallod megbánt, talán visszatérő vétked, Isten nagylelkű és örökké új kegyelmét tapasztalhatod meg, amivel mindig kész bőségesen elhalmozni. Ő szüntelenül türelmes velünk.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2021. február 3.