Beer Miklós: Egyházszakadás jöhet, ha korunk farizeusai így folytatják

A váci megyéspüspök szókimondó interjúkötetben vallott bátor nézeteiről, most jött ki a nyomdából a tabumentes dialógus folytatása. Ennek apropóján beszélgettünk a katolikus főpásztorral.

– Egyszer bedobott egy nagy követ a nyugodtnak tűnő tóba, amikor az önszórakoztató gettóegyházról és az onnan kivezető útról fogalmazta meg véleményét. Ezúttal egyházszakadás közeledésére hívja fel a figyelmet, de beszél a cölibátus eltörléséről, a papi visszaélésekről, a nők egyházi szerepéről, irritáló fizetésekről és a vasárnapi boltzárról is. Mi a célja ezekkel a megszólalásokkal?

– Úgy vagyok vele, ahogy a Toldiban olvashatjuk: “Tűrte Miklós, tűrte, míg tűrhette.” Szomorúan tapasztalom, hogy egyre többen támadják Ferenc pápát a katolikus egyházon belülről, egyszerű tudatlanoktól mániákus látomáshirdetőkig sokan mondanak róla rengeteg ostobaságot. Különösen fájlalom, hogy katolikus papoktól is hallani ilyen véleményeket. Ezért mondom azt, hogy reális esélye van valamiféle egyházszakadásnak, mert nagyon felerősödtek ezek a hangok. Igyekszem időben szólni, mielőtt bekövetkezne a baj.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2016. november 13.