keczely

Morzsák a Lélek asztaláról

Ajánló szavak Marik Tamás honlapjához

Marik Tamás beszédeinek gyűjtemény-csokrához hadd szabadjon néhány gondolattal  hozzászólnom. Teljesen szubjektív leszek és kétségtelenül elfogult. De mint teológiát végzett  pap,  azért nem vagyok  tájékozatlan a dogmatikában, (ez most  objektivitás) s a búzát a konkolytól azért meg tudom különböztetni, s állíthatom, hogy  Marik Tamás tanítása ugyancsak épületes, s a Szentlélekben való megújulást előmozdító józan tanítás, igaz beszéd.

Számomra  (és most jön a szubjektív rész)  azért mégis olyan (!) felejthetetlen emlék és élmény e beszéd-gyűjtemény, s elmélkedések visszahallgatása !

Ha valaki megkérdezné tőlem: Miért…?  – talán csak annyit tudnék mondani: azért, mert  bennem is – annak idején, na meg most is  –  ugyanez a gondolatsor jelen volt. S itt a gondolkodásmód változásáról volt és van szó. Úgy is mondhatnám: Hasonlók a hasonlóknak örülnek. A lelkiségnek  ugyanazok a ’szelei’ fújdogáltak  Tamásban is , mint bennem, s így jó vevőnek bizonyultam. Örömömre szolgált, hogy meg is fogalmazta és kifejezte azt, ami bennem megfogalmazatlanul  már –  mint szellemi  állásfoglalás  – kialakult. Hiszem, hogy, ami kialakult bennem, azt Istentől kaptam, de Marik Tamás szavai ezt látszottak igazolni. Ezt az érdekes jelenséget csak később vettem észre, de úgy veszem, mint egy fentről való jelet.

Tulajdonképpen ma is ebből élek  – akkor is, ha nem gondolok rá, akkor is, ha nem beszélek róla. Egész gondolkodásmódomnak ez lett új koordinátája. Ez  az új  szemlélet és lelkiség nemhogy  szembeállított volna a régen tanult teológiával, még azt sem mondhatom, hogy azt korrigálta volna, inkább annak mélységét tárta fel előttem és hihetetlen igaz voltát. –  Nem tudom, hogy  a mai olvasó és hallgató milyen lélekkel van felruházva, hogy mi az, amit kapott fentről. Kérem az Urat, hogy  egy Szentlélekhívó imát – azért minden kedves olvasó (aki írásait olvassa) és hallgató (aki a hangfelvételt hallgatja)  – mondjon el. A Szentlélek az igazságra és a helyes útra tanít. A prófétát is szabad felülbírálni, akár Marik Tamást is,  de a Szentlelket  – azt nem. Ezek az én ajánló soraim, szavaim, melyet a kedves olvasó és hallgató szívére most ünnepélyesen rá helyezek.

Marik Tamás honlapja

Létrehozva 2012. június 3.