Egyházjog a házasságról

A jegyes.hu oldal számos olvasnivalót kínál a jegyesélet iránt érdeklődők számára. Egyik aloldaluk a katolikus házasság kánonjogi részleteiben ad eligazítást. Az írások elolvasása nem helyettesíti az esetést végző atyával történő részletes konzultációt, beleértver a szükséges kérdőívek és nyilatkozatok megtételét, stb. A szerk.

Az ember szabadon megválaszthatja milyen életállapotban kíván élni. Az esküvőn kimondott “igen” egy életre szól. Ezt sokszor elmondták, és jegyesoktatáson is elhangzik. De vajon belegondoltatok mit jelent ez? “Míg a halál el nem választ!” Embert próbáló feladat, bármennyire is szeretjük, elfogadjuk egymást. A házasságra való felkészülést komolyan kéne venni.

Az egyházi törvénykönyv (CIC) hogyan rendelkezik minderről? Mint tudjuk, a törvény nem ismerése nem ment fel…..

Ha valakinek házasságjogi kérdése támad, szívesen adunk tanácsot. Természetesen házasságjogi ügyek intézését h.jogkovácsunk nem vállalhatja fel, de a kérdezőt tájékoztatja, milyen iratokkal, kihez kell (vagy lehet) fordulni problémájával.

Sokszor merül fel a kérdés, mi a teendő, ha katolikus fél nem katolikussal kíván házasságot kötni. Összegyűjtöttük azokat az előírásokat, melyek katolikusok házasságkötésére vonatkoznak vallások különbsége esetén.

Az oldal elérhető itt.

Létrehozva 2015. január 11.