Antoni Piotrowski (1853-1924), "Modlitwa (Imádság)"

Hogyan imádkozzunk elhunyt szeretteinkért, a hét 7 napján

Isten egy családjában. “Valamennyien, akik Isten gyermekei vagyunk és Krisztusban egy családot alkotunk, miközben a kölcsönös szeretetben és a Szentháromság egy dicséretében megosztjuk javainkat egymás között, válaszolunk az Egyház lényegi hivatására.” (KEK 959)

Az elhunyt hívekért való imádságok nem csak Mindenszentek napján vagy november hónapban vannak. A Szentírás (2 Makkabeus 12,45) és az Egyház (KEK 958) emlékezteti a katolikusokat a halottakért való könyörgés fontosságára egész évben.

Az ember néha a legszokatlanabb helyeken talál írnivalót. Mai ihletemet a washingtoni Capitol Hill-i Szent József plébánia november 5-i értesítőjéből merítem. Lelkipásztora az arizonai Our Lady of Solitude kolostorból származó szent kártya tartalmát reprodukálta, amely a hét minden napjára imaajánlatokat tartalmazott. Ide másolom, megjegyzésekkel.

Vasárnap – Közvetlen családom

A szülőség (és a negyedik parancsolat) nem olyan, mint a házasság: nem szűnik meg a halállal. És kevés olyan személy van, akiért nagyobb imakötelezettségünk van, mint édesanyáink és édesapáink. Imádkozunk értük? Az Istennel való együttműködésük nélkül nem is lennénk itt. Szánunk-e időt arra, hogy imádkozzunk értük? (Ha mi nem tesszük, akkor ki fogja?)

Ebbe a kategóriába tartozhat egy elhunyt házastárs is (ami gyakran arra is lehetőséget ad, hogy a Miatyánk kérését – „bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek” – valósággá tegyük.

Hétfő – Nagynénik, nagybácsik és unokatestvérek

Lehet, hogy gyakran fontosak számunkra, különösen gyermekkorunkban, mégis emlékszünk-e a nagynénikre és nagybácsikra? Külön kiemelném a talán sztereotip, hajadon nagynéniket, akik gyakran unokahúgaik és unokaöccseik legjobb barátnői voltak. Saját gyermekek nélkül, vajon viszonozzák-e ezek a barátkozó unokahúgok és unokaöccsök ezt a szeretetet azzal, hogy imádkoznak a nagynénikért?

Sok kultúrában a „nagynéni” és a „nagybácsi” a nagyon közeli barátok tiszteletére is szolgál. Azok a diákok, akiket Karol Wojtyła elkísért az erdei sétákra vagy a kajakozásra, ahol vallási oktatásban is részesítette őket, őt „Wujek”-nek (nagybácsinak) hívták.

A „Ciocia” lengyel körökben gyakran a tisztelet és a szeretet kifejezése egy szeretett családi barátnőre. A kínai 阿姨 (āyí) kifejezés gyakran tölti be ugyanezt a funkciót. Közel álltak hozzánk életükben; közel állunk-e mi is halálukban?

Számos kultúrában a nyelv gyakran kifejezi az unokatestvérek nagyobb fokú közelségét – a lengyel nyelvben például a női unokatestvér (attól függően, hogy a család melyik oldalához kötődik) siostra cioteczna vagy stryjeczna („nagynéni” vagy „nagynénis” testvér). Az én tizennégyemből kettő már elhunyt. Imádkozzunk értük?

Kedd – Nagyszülők

Ha létezésünk bizonyos mértékig szüleink Istennel való együttműködésétől függ, akkor még inkább nagyszüleink együttműködésétől, mert – négy másik ember együttműködése nélkül – sem én, sem szüleim nem lennénk itt. Sajnos az idő hajlamos eltörölni az emlékeket. Imádkozunk-e a nagyszülőkért?

Imádkozunk-e még inkább a dédszülőkért, akiknek a nevét talán már elfelejtette a család? Az imára való emlékezés ideje is korlátozott. Egy napon sokunkat – ha nem a legtöbbünket – az „elfelejtett lelkek” közé sorolnak majd.

Szerda – A kibővített családfám

Másod-, harmad-, többszörösen eltávolított unokatestvérek, közeli és elhidegült rokonok, olyan emberek, akik „családtagok” voltak, bár nem tudom pontosan, hogyan – mindannyian az életem részei voltak. Vajon én is része vagyok az ő örök életüknek?

Csütörtök – Pápák, püspökök és papok

Hány pap játszott szerepet az életemben? A pap, aki megkeresztelt? A pap, aki meghallgatta első gyónásomat? A papok, akik a későbbi gyónásaimat meghallgatták? A pap, akinél elsőáldozásom volt, és azok, akiknél később szentáldozáshoz járultam? A püspök, aki bérmált engem? A pap, aki tanúja volt a házasságomnak? Talán még az a pap is, aki felkent engem? A pap, aki jó tanácsot vagy jó példát adott nekem?

A cölibátus révén lemondanak a családról. Én viszont elismerem-e áldozatukat azzal, hogy imádkozom értük, különösen akkor, amikor előttünk mentek el?

Péntek – Minden szerzetes férfi és nő

Hányunkra voltak hatással apácák vagy testvérek? Hányan tanítottak minket, akár az iskolában, akár a katekizmus tanításakor? Hányan adtak példát? Hányan voltak életünk részei? Vajon mi most az ő életük részei vagyunk-e, különösen, ha ők is lemondtak a családjukról, hogy életünk részei lehessenek?

Szombat – Elfelejtett lelkek a tisztítótűzben

Lássuk be: legtöbbünket, hacsak nem voltunk nagyon nagyszerűek vagy nagyon híresek, valószínűleg elfelejtik, még a családunk is. Isten megvilágosodása előtt az ítélőszékben az emberi emlékezet gyakran olyan, mint a tej: lejárati ideje van.

Emlékszem, amikor az ukrajnai Lvivben meglátogattam az örmény székesegyházat. A kolostortól a székesegyházig vezető sétányt elhunyt szerzetesek sírkövei szegélyezik, mert idővel a következő generáció mindennapi imára indulása kitörli a nevüket. Így az elfeledettek eme nagy medencéjében egyesítjük-e imáinkat?

A szentek közössége végül is a legjobb baráti társaság – nem fogsz jobb barátot találni annál, mint akit imáid segítettek Isten örömére eljuttatni.

Imádkozhatunk ezekért a szándékokért. Tehetünk valami pluszt, pl. részt vehetünk egy hétköznapi szentmisén az ő szándékukra. Mikor volt utoljára, amikor ténylegesen megszervezted, hogy valakiért – szülőkért, nagyszülőkért, barátokért, ellenségekért, elfelejtett lelkekért – misét celebráljanak? Ha régen volt, mi lenne, ha megtennéd?

Ha a plébániádnak korlátozottak a lehetőségei, javaslok néhány misszionárius papot, akik készek segíteni. Végül is a katolikus hagyomány nem úgy gondol a halálra, mint csupán egy pillanatra, amikor „emlékezünk” valakire, vagy hogy „ünnepeljük az életet”. Ők élnek! Nekik az imáinkra van szükségük, nem az emlékeinkre.

Gondoljuk végig egész évben ezt a javasolt imaciklust. Két dolognak kell tudatosulnia benned: azoknak a nagy köre, akikért imádkozhatsz, és azoknak a nagy köre, akik készek imádkozni érted, viszonzásul a lelki szolidaritás és a szeretet kötelékeiért.

Adj nekik örök nyugalmat, Uram, és ragyogjon rájuk örök világosság, Ámen. Lelkük és minden elhunyt hívő lelke Isten irgalmából és szeretetéből nyugodjék békében. Ámen.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2024. április 9.