Oltár helyett biciklinyereg?

Nemrégen hírt adtunk arról, hogy Ausztriában egy pap gumicsónakból misézett. Sajnos nincs birtokunkban  olyan dokumentum, melyből kiderülne, hogy a szabadtéri misére milyen előírások vonatkoznak. Felhívták figyelmünket ugyanakkor egy nyári, erdélyi biciklitúrára, melyen Böjte Csaba atya egy biciklinyerget (sic!) használt oltárként, hogy szentmisét tartson a túra résztvevőnek.

Az interneten csak egy 2020 májusi körlevelet találtunk, melyben a Gyulafehérvári Érsekség a szabadtéri misézésről az alábbiakat írja elő:

Szabadtéri szentmise

7. A szabadtéren bemutatott szentmisék lehetőségét használjuk ki. Ügyeljünk arra, hogy a szentmise bemutatására kijelölt hely legyen a szent cselekményhez méltó. Egy megfelelő asztal is szolgálhat oltárként, égjen rajta két gyertya, az oltáron vagy közvetlen közelében legyen egy feszület. Csak a templomkertben vagy a templom közvetlen közelében mutathatunk be vasárnapi vagy hétköznapi szentmisét, amennyiben elegendő helyet tudunk biztosítani híveink számára az előírt fizikai távolság megtartásához.”

Annyit sikerült még megtudni, hogy a megyéspüspök adhat engedélyt minden esetben a nem templomi (pl. szabadtéri) szentmisék megtartására.
Mielőtt felháborodunk, célszerű magát az atyát megkérdeznünk, hogy rendelkezik-e püspökétől ilyen engedéllyel. Valószínűleg ugyanilyen engedély szükséges a cserkészek erdei miséihez, illetve a balatoni kápolnák előtti szabadtéri padokon való szentmise részvételhez – a kápolnában sosincs annyi hely, hogy a hívek le tudjanak ülni belül.

A “megfelelő hely” bizonyára lehet egy egyszerű asztal, egy jól látható, biztonságosan megközelíthető szikladarab, ahol a liturgikus kellékek is elhelyezhetők (kereszt, gyertyák, liturgia könyv, stb.)

 Megköszönjük, ha az erre vonatkozó kánonjogi előírás elérhetőségét megkülditek számunkra.

Létrehozva 2021. október 24.