Óceáni műanyagszemétből épülhet újjá a Notre-Dame teteje

Holland tervezők szerint óceáni műanyagszemétből kellene a Notre-Dame leégett részét pótolni – osztotta meg a hírt a Facebook oldalán az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye.

Mint írják:

Noha már közel egymilliárd eurót adakoztak magánszemélyek és cégek a Notre-Dame felújítására, az amszterdami Studio Drift egy ennél sokkal olcsóbb, és nem mellesleg a többhektárnyi erdő kivágásánál fenntarthatóbb ötlettel állt elő: szerintük óceánokból összegyűjtött és újrahasznosított műanyag hulladékból kellene pótolni a leégett részeket.

Azzal, hogy a tetőt és a ledőlt huszártornyot újrahasznosított műanyagból építenék meg, a Notre-Dame nem csak a katolicizmusnak lenne a szimbóluma, hanem egy felelősebb jövőnek is. Arról nem is beszélve, a jövőben kevésbé kéne így hasonló tűzesettől tartani. Szerintük így a felújításra összegyűlt pénzt az óceánok tisztítására lehetne fordítani.

A II. Vatikáni Zsinat vonatkozó konstitúciója, a Sacrosanctum concilium ennek kapcsán így fogalmaz (123-124. pont):

Korunkban is biztosítani kell az Egyházban minden nép és földrész művészeti szabadságát — csak szolgálják megfelelő tisztelettel és kellő megbecsüléssel az Isten házát és a szent szertartásokat –, hogy napjaink művészete, a maga remekléseivel csatlakozhassék ahhoz a kórushoz, amelyben elmúlt évszázadok kiváló művészei zengték a katolikus hit magasztalását. […]

A püspököknek szigorúan távol kell tartaniuk a templomoktól … az olyan műalkotásokat, … melyek a józan vallásos érzést sértik akár azzal, hogy a formákat elcsúfítják, akár azzal, hogy művészi szempontból nem kielégítőek, középszerűek vagy utánzatok.

Forrás

Létrehozva 2019. április 30.