Olcsó temetést kínálnak az álpapok Budapesten

Álpapok járják a fővárosi temetőket, s a fájdalmukban minden részletre nem figyelő gyászoló hozzátartozók óvatlanságát kihasználva temetési szertartásokat végeznek – figyelmeztet dr. Erdő Péter bíboros. A megnevezettek visszautasítják a vádat.

Legyen körültekintő, aki egyházi temetést szeretne, mert magukat papnak kiadó személyek ajánlkoznak arra, hogy közreműködnek az egyház nevében a temetéseken! – figyelmeztet a Rákoscsabai Főplébánia hetilapja.
– Nem új keletű kegyeletgyalázásról van szó – állítja Galambossy Endre rákoscsabai plébános. – Főleg az új köztemető környékén találkozhatunk olyanokkal, akik vallásos temetés ígéretével tévesztik meg a gyászolókat. Aki nem jár templomba, könnyen bedől nekik. Ezek a lelketlen emberek nemcsak meggyőzőek, hanem olcsón kínálják szolgáltatásaikat – mondja az atya.
– Sajnos már temetkezési cégek is alkalmazzák és hirdetik őket.

A római katolikus egyház tízezer forintot kér egy temetésért, hívei esetében kevesebbel is beéri, ha az elhunyt hozzátartozói valóban rászorulók. Dr. Erdő Péter bíboros körlevelében így fogalmaz: „Egy bizonyos AEVUM nevű temetkezési vállalkozás lebeszélni igyekszik a rokonokat az egyházi temetésről, mondván, tud papot szerezni. Valójában álpapokkal vagy a katolikus egyházzal közösségben nem lévő szektás személyekkel (pl. Boldog Teréz Anya Keresztény Egyház) temettet.”

– Mi a szolgáltatásainkhoz nem közvetítünk ki egyházi embereket, s a konkrét ügyben sem keresett meg bennünket sem a bíboros úr, sem az egyház – csodálkozott az AEVUM temetkezési cég vezetője, hozzátéve: a körlevél pontos tartalmának ismeretében valószínűleg jogi lépésekre szánják el magukat. Tudomása szerint egyetlen „álpap” valóban kínálgatta szolgáltatásait, de vele a cégnek jó egy éve nincs kapcsolata.

A Boldog Teréz Anya Keresztény Egyház (róluk a tévtanítások oldalon olvashat. a szerk.) lelkésze, Dulai Roland lapunknak mindössze annyit mondott: a bíboros úr egyházukra vonatkozó állításainak semmilyen alapja nincs. Honlapjuk szerint valóban közreműködnek temetéseken stólapénzért, de érdeklődésünkre közölték: annak megfizetéséhez sem ragaszkodnak, ha a hozzátartozóknak gondot okoz. Kérdés, hogy a hozzájuk fordulók tisztában vannak-e azzal: ez a kisegyház nem azonos a római katolikus anyaszentegyházzal.

Forrás: borsonline.hu

Létrehozva 2011. október 14.