A hagyományos kínai orvoslás állami támogatásáról

A Szkeptikus Társaság Egyesület megdöbbenéssel értesült arról, hogy a kormány több mint másfél milliárd forintot kíván fordítani arra, hogy a Semmelweis Egyetemen hagyományos kínai orvoslással foglalkozó részleget, ill. oktató-, gyógyító- és kutatóközpontot hozzanak létre.

A több ezer évesnek mondott, valójában különböző, megalapozatlan népi hiedelmekből az 1950-es években összegyúrt “hagyományos kínai orvoslás” alapjai a korszerű tudományos ismeretekkel összeegyeztethetetlenek, hatásosságát tudományos vizsgálatok nem igazolták, eredményei nincsenek, s a terület az áltudomány melegágya.

Felháborítónak tartjuk, hogy a magyar egészségügy jelenlegi katasztrofális helyzetében, amikor a kórházak fennmaradásukért küzdenek és az orvosok tömegesen vándorolnak nyugatra, akkor Magyarország az 1950-es évek Kínájának a példáját követi, midőn Mao Ce-tung a korszerű, nyugati orvoslásban képzett orvosok hiányát próbálta ellensúlyozni a “hagyományos kínai orvoslás” elterjesztésével — teljes tudatában annak, hogy ez nem megoldása, hanem elkendőzése az egészségügy problémáinak. Meggyőződésünk, hogy Magyarországon az állami forrásokat a korszerű, bizonyíték alapú orvoslásra és az ezt művelni képes orvosok képzésére kell fordítani. Minden “alternatívnak” mondott, valójában áltudományos módszerre kiadott forint az adófizetők pénzének eljátszása, egészségének veszélyeztetése, egyúttal pedig az alkalmazott természettudományok, különösen az orvostudomány hiteltelenítése.

A Társaság 2017 júniusi sajtóközleménye megtalálható itt.

Forrás


A szerkesztő megjegyzése: Dr. Gál Péter atya A New Age keresztény szemmel c. könyvében külön fejezet foglalkozik a természetgyógyászat, azon belül a keleti kötődésű tévtanok elemzésével (reiki, akupunktúra, energiagyógyászat, stb.). Megdöbbentő, hogy az orvostudomány módszereivel nem igazolható keleti gyógymódok (“hiszen működik”) a mai napig mennyire elfogadottak és használatosak keresztény hitű emberek között is.

A gyógyászat misztikus energiáival kapcsolatban olvasd el Prof dr. Boldogkői Zsolt írását

Létrehozva 2019. november 20.