Küzdj, hogy belépj a keskeny kapun át

Ha helyesen értelmezzük a spirituális fegyelmet, mint például a böjtöt és az önmegtagadást, akkor ezek megszabadítanak a kényelem mankóitól. Ráébresztenek bennünket a világ iránti szeretetünk valóságához, és visszavezetnek az ima és az Isten iránti bizalomhoz. Ezek a szenvedés üdvözlő formái, melyek kapcsolatba helyeznek bennünket azzal, ami nélkülözhetetlen.

Az aszketizmus nem opcionális a spirituális életben. A gondolat, hogy ez opcionális, az ördög hazugsága. A Mester azt mondja Lukács evangéliumában, hogy arra törekszünk és küzdünk, hogy belépjünk a keskeny kapun. A pusztításhoz vezető út széles és egyszerű, mint amilyen a modern amerikai élet. Végül is a konzumerista igéret nem ígéri-e az anyagi javak és a végtelen sokféleség paradicsomát? Nem ez az álom, melyet minden reklámban megígérnek?

De a mennyországhoz és Isten királyságához vezető út küzdelmet igényel. Nem opcionális. 

„Ahol nincs ima és böjt, ott démonok vannak” – mondta Szent Teofán, a remete.

Ez nem azt jelenti, hogy bármilyen módon tagadjuk Isten kegyelmét. Urunk azonban azt akarja, hogy jobban növekedjünk annál, mint hogy kényelmesek legyünk. A spirituális törvény az, hogy az emberi lélek érettsége csak szenvedés és áldozathozatal útján jöhet létre. Leginkább minden erőnkkel elkerüljük ezeket a dolgokat, ám ezek éppen azok, amelyek mélyítenek és erősítenek bennünket. És pontosan ezt akarja Isten.

Igen, szükség van a harcra, mert a langyosság lassan mérgez, és haszontalanná tesz. 

Az egyik legjobban kárhozatos vád a Szentírásban Krisztus szavai a laodiceai egyháznak:

„Ismerem tetteidet, hogy se hideg, se meleg nem vagy. Bárcsak hideg volnál, vagy meleg! 16De mivel langyos vagy, se hideg, se meleg, kivetlek a számból.”  (Jel 3, 15-17)

Éljünk úgy, hogy ezt soha ne mondják rólunk. Vizsgáld meg önmagadat. Szeretsz-e elaludni a világ örömeivel és kényelmével? Megadtad-e magadat az önteltség szellemének? A kényelem olyan bálvány-e, melyet minden áron megőrzöl?

Ezek olyan veszélyek, melyek ma mindenkit veszélyeztetnek. És még jobban veszélyesek csendes finomságuk miatt. Csak egy módon lehet elkerülni őket, és a Mester elmondja nekünk:

Ezután Jézus így szólt tanítványaihoz: „Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét és kövessen. Aki meg akarja menteni életét, elveszíti, aki azonban értem elveszíti, az megtalálja. (Mt 16, 24-25)

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2020. január 19.