Nincs szükség szűrőre

Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet.” (Péld 4,23)

Társadalmi életet Instagramon és Facebook-on élő világunkban természetesnek vesszük, hogy kijavíthatjuk a képeket, amiket meg akarunk osztani. Eltüntethetjük a hibákat, kivághatjuk a fölöslegesnek vagy kedvezőtlennek vélt részleteket, finomíthatjuk vonásainkat. Igyekszünk minél tökéletesebb képet mutatni magunkról. Nem ártunk vele senkinek, ugye?
A közösségi médiában valóban nem sokat számít. De vajon ha megszűröm a látnivalókat, nem fosztom meg magam a teljes kép látványától?

Nehéz ezt bevallani, de igaz: a magamról megosztott képekhez mindig szeretek szűrőt használni, de arra kevésbé ügyelek, hogy megszűrjem, mit engedek bejutni a szívembe. 

A képek kedvezőtlen részleteinek eltüntetéséhez elég egy applikáció, de megromlott világunk megszűrése már sokkal nehezebb. Mélyen magamban tudom, hogy jobban oda kellene figyelnem, mit engedek be, mi az, aminek hagyom, hogy hasson rám. Mikor a közösségi média zaját kiiktatom, és egyedül maradok Urammal, eszembe jut, mennyivel fontosabb a lelkem, mint a külsőm vagy az, hogy mit vetítek ki a világ felé. De hiába tudom ezt, cselekedeteim nincsenek mindig szinkronban gondolataimmal. Te is így vagy ezzel?

A Példabeszédek bölcs szerzője tudta, mennyire fontos a szív védelme, a léleké, mely a legértékesebb része annak, akivé Isten teremtett. Mélységesen igaza van, mikor arra int, hogy „minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet” (Péld 4,23a).

Lényünk örökéletű részét – amit Krisztus megváltott, és lakást vett benne.Miért őrizzük meg? „Mert abból indul ki minden élet” (Péld 4,23b).

Minden? Minden.

Cselekedetek. Gondolatok. Érzelmek. Szenvedélyek. Vágyak. Minden, ami élet bennünk.

A bibliai bölcsesség szerint a szív az ember spiritualitásának központja, valódi esszenciája annak, akik vagyunk. Ugyanakkor a szív forrás is, minden gondolatunk, érzelmünk és cselekedetünk forrása. Elég egyértelmű ezek után, mennyire fontos, hogy mit engedünk be a szívünkbe.

Ha nem őrizzük gondosan ezt a szent helyet, fennáll a veszélye, hogy annyi szemét kerül bele, ami már el tudja fordítani Attól, aki megalkotta. Minden, ami igaz, tisztességes, kedves, ártatlan, szent, és kedves Isten előtt – ezeknek lenne szabad megengednünk, hogy formálják legbenső lényegünket. Minden mást szerkesztve, megvágva, megszűrve juttathatnánk a közelébe.

De mivel védelmezhetjük a szívünket? A Fil 4,6-7-ben Pál apostol három erős eszközt nyújt át nekünk: „Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságotokban és könyörgésetekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten előtt. És az Istennek békessége, mely minden értelmet felülmúl, meg fogja őrizni szíveiteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.” Imádság, könyörgés, hálaadás – ez az a három fegyver, mellyel hatékonyan megőrizhetjük szívünket. Amikor Istennel beszélgetünk, bőséggel megkapjuk a döntéseinkhez szükséges bölcsességet. Ha hagyjuk, hogy az imádság, könyörgés és hálaadás vezéreljen, szívünk belegyökerezik a békességbe, a biztonságba, és kapcsolatban marad az Igazsággal.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2018. szeptember 7.