A piaci siker egy igazi csapatsport

Ahhoz, hogy megtaláljuk a siker egyik mintáját a mai világ piacán, nem kell messzebb mennünk, mint az emberi test. A különböző betegségek és rendellenességek gyakran annak a jelei, hogy a testünk egyik része nem úgy működik, mint ahogyan kellene, vagy egyáltalában nem működik.

Képzeljünk el egy amúgy egészségesen működő testet egy működő szív vagy agy nélkül, ami irányítja a test rendszereit. Még akkor is, ha minden egyes más szerv jól működik, az élet ezek a főbb szervek nélkül lehetetlen volna.

Hasonlóképpen a siker a piaci világban – legyen az egyéni vagy kollektív – mind azoktól az emberektől ered, akik birtokában vannak különböző erősségeknek, talentumoknak és a tapasztalat különféle szintjeinek, mindezt megosztva egy közös cél érdekében.

Nem olyan régen lehetőségem volt találkozni egy kisebb cég néhány tagjával, személyesen és aztán csoportban is, hogy megbeszéljük az ő sajátos tulajdonságaikat, erősségeiket, a másokkal való hatékony munkához való szükségeiket, és az ő stressz alatt kialakuló viselkedéseiket akkor, amikor nem úgy történnek a dolog, ahogy kellene. A Birkman Metódus értékelési eszközön keresztül rengeteg hasznos információt tanultak meg önmagukról és persze egymásról is.

Az egyik legnagyobb előnye ennek a fajta interakciónak az az, hogy megtanuljuk értékelni és megbecsülni egymás adottságait és különbözőségeit. Ezen felül azt is megtanuljuk, hogyan lehet a leghatékonyabban együtt dolgozni, megérteni azt, hogy hogyan tudják a felek kiegészíteni egymást, hogy együtt tudjanak dolgozni különböző projekteken és feladatokon. Ennek a kis cégnek a tagjai megtanulták, mint ahogyan az lenni szokott, hogy az egész tud és jobbnak is kell, hogy legyen, mint a különböző kis részek egysége.

Tisztán látjuk megjelenni ezeket a jellemzőket a csapat sportokban is, a sportolók a saját helyükön játszanak és viszik véghez a kijelölt feladatukat, legyen az a foci, kosárlabda vagy a jégkorong pályán. Mindannyian különböző szerepeket játszanak, de annak érdekében, hogy a csapat nyerhessen, mindenkinek a saját dolgát kell nagyon jól csinálnia.

A csapat, mint fogalom szintén gyakran megjelenik a Bibliában, még akkor is, ha az Istennel való kapcsolat igen személyes és egyéni dolog. Itt van néhány alapelv a Bibliából.

A kreatív súrlódás értéke. A fémek egymáshoz való dörzsölése egy időtálló módja annak, hogy megélesítsünk egy pengét.Ilyen esetekben a mi közeledésünk és interakciónk egymással, még akkor is, ha konfliktusba vagy káoszba torkollik a dolog, az egyik legjobb módnak bizonyul arra, hogy tervezzünk, alternatívákat értékeljünk és új megoldásokat fedezzünk fel a problémára. „Vassal formálják a vasat, és egyik ember formálja a másikat.” (Péld 27,17)

A közös támogatás előnye. Néha van olyan, hogy elszántak vagyunk abban, hogy a saját módunkon csinálunk megdolgokat elutasítva ezzel mások bevonását. Azonban az összefogás ereje, teljesítménye és két vagy több ember együttes közös munkájának képességei kivétel nélkül bebizonyítják, hogy ezek együtt a leghatékonyabbak és legproduktívabbak.

Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, az egyik ember fölemeli a társát. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki. … A hármas fonál nem szakad el egyhamar.” (Préd 4,9-12)

A megosztott tanulás fontossága. „Egyikünk sem olyan okos, mint mindannyiunk”, szól a bölcs mondás. Az egyik legjobbmódja annak, hogy egy hatékony csapat legyünk, az az, hogy megosztjuk a belső tudást, bölcsességet és azt a megértést, amelyre szert tettünk és kaptunk másoktól. „És amit tőlem hallottál sok tanú előtt, azokat add át megbízható embereknek, akik mások tanítására is alkalmasak lesznek.” (2Tim 2,2)

A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

Forrás: keve.org – Monday Manna

Létrehozva 2017. június 1.