Igazolható-e az Ószövetség isteni eredete?

I. Ellentmondások az Ószövetségben?

Sok szépet tanultunk az Ószövetségről. De aki olvasni kezdi annak könyveit, zavarba jön. Beszéltünk a szerető, irgalmas Istenről. Ezzel szemben a Biblia lapjain isteni haraggal találkozunk. Beszéltünk Isten egyetemes emberszeretetéről. Ezzel szemben úgy tűnik, hogy a zsidók olykor csak saját népük Istenének tartják Jahvét.

Beszéltünk emberszeretetről. Ezzel szemben az Ószövetségben találkozunk az itt mondottakkal szögesen ellenkező leírásokkal: bosszúállással, meghódított népek kiirtásával stb.
Beszéltünk egy csodálatos Messiás-Isten – Jézus – várásáról. Ezzel szemben az Ószövetség egyes leírásaiból úgy látszik, hogy a zsidók olyan hősre vártak, aki saját népüket juttatja világuralomra.
Úgy tűnik tehát, hogy az ószövetségi Szentírás nem sokban különbözik a korabeli – emberek alkotta – vallási könyvektől.

II. Az Ószövetségben Isten működik

1. Az ószövetségi kinyilatkoztatás fejlődik – Jézus felé

Ha egy nem hívő felnőtt megtér, átalakul az élete. A kereszténység sok igazságát mégsem tudja azonnal felfogni, csak talán évek múltával. Lelke még sokáig telve van régi – nem keresztény – elképzelésekkel és hibás beidegződésekkel (pl. önzés, bosszúállás, harag, ítélkezés, gőg stb.) Amilyen mértékben élni kezdi a belátott jézusi elveket, olyan mértékben nyílik meg a szíve újabb és újabb igazságok befogadására. Sőt ez a lelki fejlődés még a “tapasztalt” keresztények életében is folytatódik. – Hasonló fejlődésen ment át a zsidóság is történelme során…
A zsidóság pogány hagyományokból táplálkozott, pogány környezetben élt. Így kapta Krisztus előtt 1850 táján az első kinyilatkoztatást Ábrahám és családja. A kinyilatkoztatás kezdetben olyan volt számukra, mint a fény, amely éppen csak áttöri a sötétet. A zsidók ekkoriban éppen hogy csak néhány lényegi igazságot értettek meg. (Pl. hogy Isten, a világ teremtője szereti az embert; hogy az embernek szeretnie kell embertársát stb). De számos pogány elképzelést még sokáig megtartottak. Ahogy múlt az idő, s ők mind jobban életre váltották azokat az életszabályokat, amelyeket a kinyilatkoztatásból megismertek, annál inkább alkalmassá váltak arra, hogy a mélyebb isteni igazságokat is megértsék. Illetve az évszázadok múltával a próféták közvetítésével mind mélyebb isteni kinyilatkoztatásokban részesültek. Ez a fejlődés tükröződik a Biblia lapjain.

Az írás itt olvasható.

Létrehozva 2012. augusztus 4.