Tokaji tűzünnep, szekszárdi kisze bábu égetés – nagyon nem ajánljuk

Egy szekszárdi levelezőtársam ragadott billentyűzetet az újpogányság terjedése miatt. Köszönöm, hogy hozzájárult levele szerkesztett formában történő közzétételéért. A szerk.

Nem tudom mit lehetne tenni, de egyre felháborítóbb az újpogányság terjedése!

Mint éppen a magyar királyi tv-ben hallom, remek nyári programként, sőt kuriózumként a Tokaji Tűzünnepet ajánlják! Kiderült, hogy idén először rendezik meg, de hagyományteremtéssel!

 

Már csak hajszál választ el bennünket a fehér ló feláldozástól és még ki tudja miktől! Itt a mi katolikus Szekszárdunkon – mint népszokást felelevenítendő (?) – kisze bábokat égetnek, mely ellen a plébánián és a polgármesteri hivatalban is tiltakoztam. Igaz, csak szóban, de azért az idén is megvolt! 

Nem akarom elhinni, hogy mindenki ennyire tudatlan és a népi jámbor vallásosságot nem tudja megkülönböztetni a néhai pogány (nép)szokásoktól, mely utóbbiak egészen egyszerűen tilosak, mivel az Első Parancsba ütköznek! Megjegyzem az én gyermekkoromban semmi efféle népi szokás nem volt!!!

Aki most az M1-en a tűzünnepet ( a hideg is kiráz, hogy Isten helyett az Ő bármilyen alkotását ünnepeljük!!!) ajánlotta, elmondta, hogy az ő kis csapata már régebben ünnepli a tüzet ( tudom, hogy vannak ilyen pogány-féle kisebb nagyobb csoportosulások…) és réveteg tekintettel örömét fejezte ki, hogy az ősi magyar (milyen ősi, hisz Cirillel és  Metóddal való találkozásunk óta ismerjük a kereszténységet…) szokások (melyeket honnan is tud ez a fiatalember…) íme országos programmá válnak a nem tudom milyen néprajzkutatók és múzeum támogatásával (gondolom főleg a bevétel miatt…) mert lekapcsoltam a tévét. Még ha kereskedelmi adó lett volna, de nem!

Előtte a Bonum Tv a Pálosok sziklatemplomából közvetítette a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve ünnepi szombati szentmisét élőben, és volt alkalmam az áldott Puskás Antal atyával magamat és szeretteimet, az országot és mindenkit Szűz Mária Szentséges Szívébe ajánlani. Amikor könnyes szemmel soroltam szeretteimet még nem gondoltam, hogy kis idő elteltével majdnem a kétségbeesés tör ki rajtam!

Igen, Isten már előre megvigasztalt engem és így utólag ezeket a pogány vallásgyakorlókat is Drága Égi Édesanyánk szívébe ajánlom!

Természetesen kutassuk a régi, akár pogány szokásokat is, tudjunk meg mindent, amit csak hitelesen meg lehet tudni, ki tagadná meg a hátrafelé nyilazó magyarokat,.De ne gyakoroljuk ezekat, s a tudatlanokkal ne hitessük el, hogy ezek is ünnepek, hisz mit ünneplünk – csakis mindig Isten művét, ajándékát, kegyelmét, segítségét, végtelen szeretetét!

Létrehozva 2020. június 21.