A föld meglátogatása

Karácsony táján végigböngésztem a postán érkezett üdvözlőlapokat, és meglepetten tapasztaltam, mennyiféle képzetet társítunk az ünnephez. A lapok többsége hangulatos, hófödte hegyi falvakat ábrázol, némelyiket még lovas szán is díszíti.

Aztán ott vannak azok, amelyeken kedves állatok szökdécselnek: rénszarvasok, mókusok, mosómedvék, kardinálispintyek, bájos kis szürke egérkék. Sőt, az egyiken egy afrikai oroszlán kisbárányt ölel gyengéden.

A közelmúltban újra divatba jöttek az angyalok, és ez meg is látszik a képeslapgyártók kínálatán. Persze negédes kis puttókra gondoljunk, akiknek soha nem kellett azzal nyugtatniuk az embereket, hogy „Ne féljetek!”. A – határozottan kisebbségben lévő – nyíltan vallásos témájú képesapokon általában a szent családot láthatjuk, akikre elég egy pillantást vetnünk, hogy tudjuk: ők nem olyan emberek, mint mi. Rendíthetetlen nyugalommal és békével néznek vissza ránk, fejük fölött nem e világból való korona – arany glória fénylik.

A lapok belső oldalán található szöveg napsütötte hangulatot áraszt: szeretetről, boldogságról, melegségről szól mindahány. Nem vitatom, szép dolog efféle meghitt érzésekkel megtölteni egyik legszentebb ünnepünket. Csakhogy az evangéliumokban található beszámolókat olvasva merőben más hangok ütik meg a fülemet, s úgy érzem, akkor és ott inkább zűrzavar uralkodhatott.

Emlékszem a népszerű tévésorozat egyik epizódjára, amelyben a keresztény feleség, Hope az ünnepekről vitatkozik zsidó férjével, Michaellel.
– Ugyan már, mitől olyan nagy dolog ez a hanuka? –kérdezi. – Te komolyan elhiszed, hogy egy maroknyi zsidó képes volt egy egész hadsereget feltartóztatni néhány lámpással, amelyből csodás módon nem fogyott ki az olaj?
Michael szinte felrobban:
– Miért, a karácsonynak talán több értelme van? Te komolyan elhiszed, hogy egy angyal megjelent egy serdülő lánynak, aki ezután teherbe esett, noha még nem feküdt le senkivel? Aztán meg egy szamár hátán elzarándokolt Betlehembe, ott istállóban töltötte az éjszakát, megszületett a kisbabája, akiről később kiderült, hogy ő a világ megváltója…

A teljes cikk letölthető innen.

 

Létrehozva 2017. december 25.