Nem Adom Fel kávézó – egy hely, ahol végre ledőlnek a falak

Immár egy hete működik a Nem Adom Fel kávézó a Magdolna utcában (Budapest, a szerk.), ami Magyarország első olyan vendéglátóhelye, amelyet fogyatékossággal élők működtetnek. Vannak köztük látás- és hallássérültek, mozgáskorlátozottak, autizmussal élők, vagy értelmileg akadályozottak. És mostantól van munkájuk, fizetésük, elismerésre méltó lelkesedéssel irányítják a kávézót – és nem mellesleg profin szolgálják ki a vendégeket.

A kávézó és a tőszomszédságában működő Nem Adom Fel Alapítvány 27 fogyatékossággal élő embert foglalkoztat azzal a céllal, hogy a társadalom valamilyen módon hátrányba került tagjait segítse abban, hogy ezek az emberek visszakapják az önbizalmukat, az önbecsülésüket és azt érezhessék, hogy értékes és fontos részét képezik annak a világnak, amelyben élnek.

Persze ez a dolog kétélű, hiszen ebben a nekik közegül szolgáló társadalomnak is partnernek kell lennie. És erre ez a kávézó a legtökéletesebb helyszín, mert aki ide bejön, az testközelből tapasztalhatja meg, mennyire nem kell attól tartani, hogy ha valaki Down-kóros, autista, mozgássérült és két méternél közelebb jön hozzánk! Van mit mondani, van miről beszélgetni velük. Kedvesek, tele vannak szeretettel és önzetlenséggel – egyszerűen jó köztük lenni.

Noha a kávézó mindössze egy hete nyílt a Facebookon már most azon aggódnak a vendégek, hogy lesz-e helyük, amikor odaérnek. Mindannyian örömmel számolnak be a profi kiszolgálásról, a kellemes környezetről és persze a személyzet nagyszerűségéről.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2016. február 4.