Kik lesznek a szivárványos bíborosok a következő pápai konklávén

Még az úgynevezett perifériákon sem gondolkodik mindenki úgy, mint a kongói Ambongo bíboros, a Fiducia supplicans elleni afrikai lázadás szimbóluma. A leendő pápa választói között lesz egy olyan kvóta, amely különösen érzékeny az LMBT-csoportokra.

Nem csak Tucho Fernandez. A Ferenc által tizenegy év alatt kilenc konzisztóriumot formáló szent kollégiumban a Hittani Dikasztérium jelenlegi prefektusa korántsem az egyetlen bíboros, aki bizonyos érzékenységet tanúsított az LMBT-kérdések iránt az egyházban. Az olyan ultraprogresszívnek tartott bíborosok, mint az amerikai Blaise Cupich és Robert McElroy, a német Reinhard Marx, a luxemburgi Jean-Claude Hollerich és az osztrák Christoph Schönborn álláspontja a témában már jól ismert. A kollégium tagjainak ismerethiánya azonban oda vezet, hogy alábecsülik az egyházon belüli további nyitás követelése mellett elkötelezett LMBT közösségek támogatásának mértékét.

Különösen igaz ez Ferenc utódjának leendő választói közül a kevésbé ismert nevek körében. Az argentin pápa konzisztóriumokban létrehozott ellenkulturális választásai tévesen arra engednek következtetni, hogy a jelenlegi pontifikátus alatt éppen ezekből a kiváltságos perifériákból érkezhetett volna meglepetés az elmúlt évtized nyitott vonalától való elszakadás nevében.

A ’Fiducia supplicans’ kiadása, valamint az afrikai püspöki kar és számos püspök ellenállása világszerte azt az illúziót keltette, hogy ez a vulgáta megerősítést nyert. Nem kevesen gondolták úgy, hogy az azonos neműek házassága pasztorális megáldására vonatkozó zöld lámpa meghiúsulása felboríthatja a következő konklávé előre eldöntöttnek tekintett eredményét, elszigetelve azokat, akik túl messzire akartak menni.

De a szent kollégium választói között, amely a külvárosok kifejezője, nem mindenki gondolkodik úgy, mint Fridolin Ambongo Besungu bíboros, aki a Hittani Dikasztérium nyilatkozata elleni afrikai lázadást szimbolizálja. Afrikán kívül ugyanis számos ’peremvidéki’ bíboros érzékeny a szivárvány ügyre.

Az egyik legaktívabb az indiai Anthony Poola, aki az egyházmegyéjében működő HASSS (Hyderabad Archdiocese Social Services Society, Hyderabad egyházmegyei szociális szolgáltatások) vezetője, amely a transzneműek helyzetének javítását célzó ad hoc programmal büszkélkedhet. Az érsekség ilyen irányú kezdeményezéseit a Misereor, a Német Püspöki Konferencia nemzetközi együttműködési szervezete támogatja.

Az olyan dicséretes akciók mellett, mint az orvosi segítségnyújtás és a jutazsákok gyártására irányuló szakképzés, a HASSS inkluzív karácsonyi ünnepségeket és a transznemű közösségnek szentelt nőnapot is szervezett. Poola bíboros részt vett ezeken az eseményeken, és ezzel megerősítette a Hittani Dikasztérium közelmúltbeli jelzéseit, hogy megnyitották a transznemű és homoszexuális személyek számára a keresztség és a házasság szentségében való részvétel lehetőségét.

Ugyanezen a kontinensen, a Fülöp-szigeteken a jelenlegi manilai metropolita érsek Jose Fuerte Advincula bíboros, aki 2023 nagycsütörtökén, hogy eleget tegyen a pápa felhívásának, miszerint „váljunk egy jobban figyelő és együttérző egyházzá”, úgy döntött, hogy megmossa Ryan Borja Capitulo lábát, akit pontosan az LMBT közösség képviselőjeként választottak ki. Meg kell azonban jegyezni, hogy Capitulo elmagyarázta, hogy ezt azzal a fogadalommal fogadta el, hogy megosztja ’folyamatos küzdelmét (…), hogy szexuális tisztaságban éljen, megélve a homoszexualitásról szóló katolikus tanítást, és elkísérve LMBT társaimat a hitünk útján.”

Ázsiától a Csendes-óceánig: Tonga püspöke Soane Patita Paini Mafi barátja a Tonga Leitis’ Társaságnak, az egyetlen létező LMBT-jogokat támogató egyesületnek a polinéz királyságban. Mafi 2016. december 6-án az egyesület nemzeti kongresszusának előadója volt, és gratulált a szivárványos aktivistáknak a vallási vezetőkkel folytatott nyílt vitájukhoz. A bíboros ez alkalommal az az egyházban az LMBT-jogokról beszélve a következőket mondta: ’Reméljük, hogy ezekről a dolgokról egyre több és több bátorító szóval fogunk beszélni egymás között. De az alapvető dolog az, hogy éreztessük velük, hogy elfogadják őket. Hogy méltóságukban megbecsüljük őket. Ők Isten által teremtett emberek.’

Az elmúlt években Mafi továbbra is részt vett az egyesület konferenciáin, 2020 decemberében pedig a páduai Szent Antal-bazilikában misét celebrált a ’Leitis’ néven ismerthelyi transz közösségért, és engedte, hogy magát szivárványos szimbólumokat felmutató aktivisták mellett örökítsék meg. A tongai püspök még a küzdelmeiknek szentelt dokumentumfilmben is részt vett, amely 2018-ban jelent meg, Leitis in Waiting címmel.

A LMBT-párti csoportokkal való ismeretség Brazília néhány jövőbeli szavazóját is jellemzi. Ilyen például Sérgio da Rocha bíboros, São Salvador da Bahia metropolita érseke, aki 2021. május 21-én a transzfóbia áldozataiért celebrált ad hoc szentmise keretében elfogadta Bahia Állam LMBT-jogok Érdekvédelmi és LMBT-védelmi Központjának kérését, és hozzájárult ahhoz, hogy

a liturgia végén egy drag queen előadásában elénekeljék az Ave Mariát.

További személy Brazíliában Leonardo Ulrich Steiner bíboros, aki már korábban is a homoszexuálisok egyesülésének legalizálása mellett nyilatkozott. Ő Manaus püspöke, ahol a São Sebastião templom található, ahol három évvel ezelőtt egy LMBT-csoport által készített zenei videó felvétele zajlott.

Később vagy előbb, nem kizárva egy esetleges új konzisztóriumot a szinódus új ülésszakának októberi kezdete előtt, a következő konklávénak számolnia kell majd a szivárványos kérdésekkel kapcsolatos széles körű érzékenységgel. Nem biztos, hogy az általános kongregációk asztalára (ha lesz ilyen) kerülő Fiducia supplicans vagy egy túlságosan nehézkes megközelítés garantálni fogja a konszenzust a perifériákon azok számára, akik a jelenlegi pontifikátussal diszkontinuitásban lévő napirendet szeretnének (az afrikai blokkot leszámítva, amelyen belül a dél-afrikai Stephen Brislin kivételt képez).

A XVI. Benedek által újra bevezetett kétharmados többségi határozatképesség megköveteli, hogy azok a bíborosok, akik irányt akarnak tartani, kövessék az evangéliumi felhívást, hogy ’legyenek óvatosak, mint a kígyók, és egyszerűek, mint a galambok’, bízva abban, hogy – ahogy Ratzinger emlékeztetett legutóbbi általános audienciáján – ’az Egyház hajója nem az enyém, nem a miénk, hanem az övé, és az Úr nem hagyja elsüllyedni.’

Forrás angol nyelven


Jó lenne, ha tudatosulna mindenkiben, kik kerültek a Szentatya közvetlen környezetébe, és hogy ennek (is) milyen következményei vannak a világban. Köszönet P. Andrásnak az alábbi kiegészítő források beküldéséért. A szerk.

  1. Fentiek közül ketten (Oswald Gracias, Bombay érseke és Jean-Claude Hollerich, Luxemburg érseke) a pápa 9 fős Bíborosi Tanácsának tagjai.
  2. Teljes termékenységi ráta a világ országaiban, 2023
  3. Egy főre eső GDP a világ országaiban, vásárlóerő-paritás szerint, 2024
  4. Katolikus vallásúak és papi, szerzetesi hivatások számának alakulása a világban, kontinensekre lebontva

Létrehozva 2024. május 4.