A keresztény értelmiségiek szerepe korunk társadalmában

… Jézus Krisztus, a keresztény vallás alapítója, feltámadása után az apostoloknak kiadta a missziós parancsot: „Menjetek tehát, tegyetek tanítványommá minden népet, kereszteljétek meg őket az Atya a Fiú és a Szentlélek nevére, és tanítsátok őket mindannak megtartására, amit parancsoltam nektek. Íme, én veletek vagyok mindennap, a világ végéig.”

Ez a parancs nem csak az apostolokat kötelezte, hanem valamilyen szinten minden keresztényt kötelez, adottsága szerint. Aki az Istentől több tehetséget és lehetőséget kapott, attól az Isten többet is kér majd számon. Éppen ezért szükséges a kapott tehetséget intellektuális síkon is minél jobban kiaknázni.

Ha ezt valaki elmulasztja, akkor az ismeretei is sekélyesek maradnak és ennek következtében nem lesz mit és miből másoknak ismereteket továbbadni; mert nyilván senki sem adhatja azt, amije nincs.Tudnunk kell hitünket szóban is megvallani, különösen ott, ahol az életünknek közéleti súlya támad –a hitetlenségnek az alapja sok esetben a vallási műveletlenség, éppen ezért elengedhetetlen a hitismeretek folyamatos gyarapítása is.

Mindszenty József bíboros 1946-ban Pécsett a hithirdetésről, az igaz vallásról többek között a következőket mondta: „A vallás nem holmi jelentéktelen, liliputi tényező, hanem az emberi élet tengelye és mestergerendája, a társadalom alapja, az élet hajójának iránytűje, fáklyája, az élet tengerén átkísérő és kikötőbe vezérlő kormányos. (…) Ahol a vallás már magánügy, ott korrupcióba, bűnbe és kegyetlenségbe fullad az egész élet.”

(…) Jáki Szaniszló a „Katolikus értelmiségi” című tanulmányában a következőket írja: „A Katolikus értelmiséginek késznek kell lennie arra, hogy ússzon az ár ellenében, amely a világ végéig szembe fog folyni vele. (…) ezért mindenekfölött a megtestesülés tényéből és tartalmából kell táplálkoznia, úgy ahogy az kezdettől fogva értelmeztetet.

Az írás letölthető itt.

Létrehozva 2015. december 12.