Tények és tévedések a Guadalupei Szűzanya-képpel kapcsolatban

A mindmáig ismeretlen módon keletkezett képről sokféle információ kering. Mi igaz, mi nem?

1531 decemberében a Szűzanya megjelent egy Juan Diego nevű mexikói indiánnak, és a képe csodálatos módon rögzült a férfi köpenyén. Történelmi tény, hogy hamarosan székesegyház épült a találkozás helyén, és nyolc év leforgása alatt közel kilencmillió indián keresztelkedett meg. Az épen maradt ruhadarabot (tilma) és a kegyképet évente zarándokok milliói látogatják a guadalupei bazilikában. A különleges esemény bővebb ismertetése itt olvasható.

2009 augusztusában az arizonai Phoenixben szakértők részvételével nemzetközi konferenciát tartottak a csodás eredetű Guadalupei Szűzanya-képről az amerikai Kolumbusz Lovagok szervezésében. Az 1880 óta működő nemzetközi katolikus karitatív szervezet az első mexikói „Guadalupe tanács” megalakulása (1905) óta egyik fő céljának tekinti a Guadalupei Szűzanya tiszteletének előmozdítását. 2009-es konferenciájukhoz kapcsolódóan állították össze a következő listát, amelyben egyházilag jóváhagyott elemzések és kutatások eredményei alapján értékelik a különleges képről elterjedt információk hitelességét:

Állítás: A tudósok megállapították, hogy Mária szemében megvan az élő szemre jellemző fénytörés hármas hatása.
Igaz.
Mexikói szemész szakemberek (dr. Manuel Torroella, dr. Enrique Graue, dr. Rafael Torrija, dr. Jorge Antonio Escalante) fedezték fel, hogy a Szűzanya szemében olyan visszatükröződések láthatók, mint egy élő ember szemében.

Állítás: Mária szemében tizenhárom kis alak tükröződik, köztük Zumárraga püspök és Juan Diego.
Igaz.
Mind a tizenhárom alak megjelenik mindkét szemben, és számítógépes digitalizáció segítségével megállapították, hogy a szemekben visszatükröződő két kép teljesen egybevág (Vö. Jose Aste Tönsmann, El secreto de sus ojos, Ed. Contenidos de Formación Integral, Mexico 2003. Uő: Los ojos de la Virgen de Guadalupe, Ed. Diana, Mexico 1981).

Állítás: Zumárraga püspök Mária szemében visszatükröződő képét digitálisan felnagyították, és a püspök szemében láthatóvá vált a köpenyét kitáró Juan Diego képmása.
Nem igaz.
Juan Diego alakja is tükröződik a Szűzanya szemében, mégpedig azzal a mozdulattal, amellyel kitárja köpenyét a püspök előtt. Képe azonban a Szűzanya szemében tükröződik (melynek átmérője mindössze 7-8 mm), nem pedig Zumárraga püspök visszatükröződő képének a szemében. A püspök képét nem nagyították fel, így nem bizonyítható, hogy szemében bármilyen kép tükröződne.

Az írás elolvasható Christianae blogján.

 

Létrehozva 2019. június 29.