vargalaci

A csendes semittevés papja – Varga Laci atya

Jelen számunkban a kaposvári Szt. Imre Plébánia plébánosát, Varga László atyát faggatjuk. Sokunk örömére plébániádon túl, messzire hallatszik hangod lelkigyakorlataid, lelki könyveid, Mária Rádiós tanításaid révén. Bevezetőben kérem, mesélj röviden az elhívásodról!

Tizenhét évesen értettem meg, hogy mi a hivatásom. Érettségi után jelentkeztem a veszprémi püspöknél egyházmegyés papnak, aki felvett és Budapestre küldött tanulni. Harmadév közepén otthagytam a tanulmányokat, de az Úr utánam jött és megértette velem, hogy mit jelent a „gyengeségben rejlő erő” és azt, hogy „minden kegyelem”. Az üldözések fizikai betegséget, az állandó szervezés, akciózás pedig lelki kiégést hozott az életemben, mivel elmaradt az ima és a Jézussal való élő, személyes kapcsolat. A pappá szentelésem után egy évvel újjászülettem. Meggyógyultam fizikailag, lelkileg és betöltött a Szentlélek.

Tudom, naponta hosszabb időt töltesz szentségimádással. Mi a jelentősége a szentségimádásnak életünkben és szolgálatunkban?

Pár évnyi karizmatikus lángolás után felfedeztem a Szentségimádást. 1986. szeptember 18-án térdeltem le először és kezdtem el a csendes „semmittevést”. Azóta ez lett az egyik kiapadhatatlan forrása papi hivatásomnak. Akik szeretik egymást, azok szeretnek együtt időzni. A naponkénti csendben felfedeztem, mit jelent a Jézussal való barátság és az a szenvedélyes szeretet, ami a Szentháromság belső élete.

Megengedtem Nekik, hogy bevonjanak ebbe a szenvedélyes szeretetbe. Viszszatekintve olyannak látom a papságomat, mint a folyóvíz mellé ültetett fát, amely idejében megtermi azokat a gyümölcsöket, amikre éppen az egyháznak és személyesen nekem szüksétak meg sokféle hangnemben.

Mi a helyes katolikus viszonyulás az Egyház belső történéseihez?

Jézus egyértelművé tette tanítványai számára, ha őt üldözik, akkor a követőit is üldözni fogják. Ebben nincsen semmi új sem a Szentatya, sem a Krisztust követő hívő számára. A meglepő a boldogság és az öröm hiánya egyházunkban.

A jelenlegi médiából egyházunkra áradó össztűz számomra Jézus és a házasságtörő asszony találkozásához hasonlít. Jézus meghalt ezért a bűnös nőért is, az Egyházáért is. Sem a vádaskodásunkkal, sem az önigazolásunkkal nem Őt követjük a keresztre. Nagypéntek és Húsvét fényében nincs más út ma sem, mint meghalni, szeretet- áldozattá tenni önmagunkat azokért is, akik keresztre szegeznek bennünket. Akik ebben is követik a Mestert, azok adnak helyes választ az „idők jeleire”.

Mitől „karizmatikus” a papi szolgálat? Mik a karizmatikus elemek papi szolgálatában?

Minden papi szolgálat karizmatikus! A karizmák gyakorlása számomra a „székhordásnál”, a szolgáló szeretetnél kezdődik. A többi csak ráadás. Három „karizmatikus” elemet emelnék ki papi szolgálatomból. Első a bizalom, mert körülöttünk a világban is és az Egyházban is mindent átjár a gyanakvás, a bizalmatlanság. A másik az egység építése, mert ez olyan ajándék, amire a sátán nem képes. A harmadik pedig a compassió, az együttszenvedés, aminek mindig meg kell fizetni az árát saját életünkben az önként vállalt szenvedés, az önkiüresítés által.

Mi a karizmatikus lelkiség lényege, főbb jegyei?

Krisztus első „karizmatikus” tanítványa Mária volt, akitől döntő dolgokat tanulhatunk, mint karizmatikustól. Ennek a lényege, hogy ebben a lelkiségben semmi sem „csinálható”.. Mária mindig az Úr szolgálólánya maradt. És engedte, hogy az ő Igéje szerint történjék vele minden. Követte őt, egészen a keresztig. Ezek hitelesítik a karizmatikus keresztényt. Minden olyan karizmatikus lelkiség, amely nem Krisztusból indul ki, hanem magából az imádkozóból, az nem hiteles. Mária tudta, hogy Krisztus az emberek minden állapotát ismeri, az elhagyatottságot, a vigasztalanságot és a kétségbeesést is, s hogy ezek az állapotok igazi formái az Istennel való találkozásnak. A harmadik jellemzője: Isten maga fogadja el az imádkozó odaadását, és annak ajándékoz minket, aki számára ő ezt jónak és helyesnek tartja. Minden karizmatikus lelkiség cselekvésben teljesedik ki. A hiteles Istenszeretet a felebarátaink szeretetében mutatkozik meg. A keresztény lelkiségben pedig minden Jézus Krisztusról szól. Aki az egyházban karizmatikus, az mind Krisztusba szerelmes, és igyekszik meghalni teljesen önmaga számára.

Milyen fórumokon találkozhatunk Veled?

Kaposváron a Szent Imre templomban tizenöt éve tartok háromnapos lelkigyakorlatokat minden év augusztusának harmadik hétvégéjén. Ezekből eddig tizennégy lelkigyakorlatos könyv született és három lelkigyakorlatos füzet. Az egyházközségünk honlapján is számos hanganyag és információ található. Több napos lelkigyakorlatot csak papoknak, szerzeteseknek, kispapoknak tudok vállalni. A többit igyekszem Kaposváron, vagy Kaposszentbenedeken, a Porta Pacis lelkigyakorlatos házba megszervezni.
Befejezésül Isten bőséges áldását kérjük életedre és szolgálatodra!

 

(Forrás: Megújulás, 2013/1. szám)

 

Létrehozva 2013. március 31.