New Age

Nem hagyományos gyógymódok – linkgyűjtő

Az alábbi cikk vélhetően felzúdulást fog kiváltani – nem ez volt a célom. A talált linkgyűjtő számos olyan tevékenységet és praktikát tartalmaz, amelyek túlnyomó többsége ezoterikus kötődésű, illetve tudományosan (orvosilag) nem igazolt gyógymódokat ismertet.

Nem baj, ha egy ilyen cikk olvasásakor beindul a belső “sárga villogó”, és csak akkor áll meg, ha megnyugtató igazolást vagy vizsgálati eredményt  találunk egy-egy gyógymóddal kapcsolatban. A New Age gyakorlatilag mindenhová beszivárog, de sokszor nehéz tetten érni. Fontos igehely a thesszaloniki levél ilyenkor: “Vizsgáljatok felül mindent, a jót tartsátok meg” (1Tessz 5,21).

Alaptörténetként ezt szoktam elmesélni: szomjas vagy, találsz egy hordó vizet, melyre egy kis tábla van akasztva: vigyázz, a víz mérgezett. A hordó környékén többen iszogatnak -akik szintén szomjasok. Te mit csinálsz: szomjadat oltod (hiszen mások is túlélték) avagy tovább mész biztonságos innivalót keresni?

Ezt az oldalt találtam az interneten böngészés közben:

http://kulonleges-gyogymodok.bubb.hu/

A cikkeket érdemes olvasgatni, mert pl. a köpölyözésről eddig annyit tudtam, hogy ártalmatlan méregtelenítő kúra. Tévedtem: „A tibeti kolostorokban rizspapírra gyógyító mantrákat írtak, ezt meggyújtották, majd az égő papírost egy rézből készült köpölyözőbe dobták, melyet a keletkező vákuum segítségével rögzítettek a fájó testrészre.”

Szívesen olvastam volna a csontkovácstevékenységéről, de amikor a lap alján ajánlott orvosról kiderül, hogy bioenergia, relaxáció és homeopátia a fő területe, továbbá ugyanitt ajánlanak jóslást és horoszkópot, elment a kedvem az egésztől.

Beszélhetnék a fülgyertyázásról, amit magam is hasznos és jól működő praktikának tartottam, erről ezt olvastam az egyik oldalon: “Mázas agyagból vagy kőből kúp alakú tölcséreket készítettek, melyek belsejébe dupla spirálvonalat faragtak, hogy az így létrejött spirális energiaáramlással gyógynövényeket vagy tömjénfüstöt vigyenek a fülcsatornába.”

Csábítóan hangzik a magyarok egészséges gyógymódja cikk, de a táltosok listája félelmetes arzenált tartalmaz:

  • Arc-és auradiagnosztika
  • Radiesztézia
  • Energetika
  • Távgyógyítás
  • Emléksúly levétel
  • Fájdalommentes csontkovácsolás /keleti technikával ötvözve/
  • Tenyéranalízis
  • Pszí-sebészet
  • Időutazás /múlt és jövő/
  • Fehér mágia

Az egészségmegőrzés címszó alatt számos (jól ismert és reklámozott) terméket találtam, ezek nagy részét a multi level marketing segítségével terjesztik. Ez a termék értékéből-használhatóságából nem von le, viszont aránytalan nagyságú profitot biztosít az értékesítési piramis tetején levőknek.

Számomra fontos eligazítást adó igehely ezzel kapcsolatban Máté evangéliuma: “A betegeket gyógyítsátok meg, a halottakat támasszátok fel, a leprásokat tisztítsátok meg, a gonosz lelkeket űzzétek ki! Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok” (Mt 10,8). Nem szó szerint értve, hiszen az orvosnak, a fűvel-fával gyógyítónak is bevételre kell szert tennie.

wuxing-moxa terápia elsőre nem mondott sokat, de beleolvasva az akupresszőr végzettségeibe, el is ment a kedvem a további olvasástól (Darnell-tréning, agykontroll, akupresszúra kezdő-haladó, fülakupunktúra, radiesztézia, energiamasszázs, reflexológia, íriszdiagnosztika, reiki mester).

Egy szó, mint száz, jó böngészést és jó megkülönböztetést kívánok minden érdeklődőnek.

Létrehozva 2024. április 24.