nemváltoztatás

Nem visszaváltoztatási naplók: Mentsük meg lányainkat! (előzetes, magyar felirattal)

A dokumentumfilm három fiatal nő történetét meséli el. Úgy érezték, hogy traumájukat és diszfóriájukat orvosolni lehet, ha megpróbálnak orvosilag nemet változtatni, és férfivá válni.

Orvosok, terapeuták, tanácsadók, sőt még az iskolai tisztviselők is azt igazolták, hogy ők valóban ‘transzok’. Miután elindultak ezen a reményt ígérő úton, mindannyian rájöttek, hogy szörnyű döntést hoztak.

A filmben megismerheted Helenát, Catet és Grace-t, akik mindannyian más-más háttérrel érkeztek, de hasonló küzdelmeik voltak. Mivel nem akartak nőként élni ebben a világban, mindannyian tesztoszteron szedésével kezdték meg az orvosi nemváltoztatást. Egyikük pedig egészen odáig ment, hogy dupla masztektómiát [mell eltávolítást] végeztetett.  Mindegyikük megváltoztatta a nevét, a haját, a személyes névmását, azt gondolván, hogy ez majd segít megszabadítani a szorongástól és az öngyilkossági gondolatoktól.  Semmi sem állhatott volna távolabb az igazságtól.

Ez a film arra a növekvő számú fiatal lányra és nőre összpontosít, akik úgy döntenek, hogy nemet változtatnak. A statisztikák azt mutatják, hogy 2016 és 2017 között az Egyesült Államokban megnégyszereződött a nemváltó műtétek aránya a nők és lányok körében. Ez részben ennek az új társadalmi fertőzés realitásának köszönhető.


Az angol nyelvű dokumentumfilm (12 különböző nyelvű felirattal) megtekinthető itt.

Könyv készült a nemátalakításból visszatért emberek tapasztalataiból – vasárnap.hu

 

Létrehozva 2024. április 24.