jó házasság

Hogy jól működjön a házasság – A jó kedvről és a jó vitáról

Részlet Peter Blank: Dass Ehe gelingt … Miteinander unterwegs (Hogy jól működjön a házasság … együtt az úton) c. könyvéből

Néhány évvel ezelőtt egy fiatal családapával beszélgettem a lehetséges böjti fogadalmakról, majd végül – nem sok gondolkodás után, ha őszinte akarok lenni – azt tanácsoltam neki, hogy legyen rajta, hogy abban a böjti időszakban többet nevessen szívből a feleségével és a gyerekeivel.

Legközelebb, amikor találkoztunk, azzal nyitott, hogy számára a nevetés volt a legfontosabb fogadalom, amit valaha is javasoltam neki. Aztán elmesélte, hogy a beszélgetésünket követő este beszélt a feleségével a furcsa böjti fogadalomról. Ezután együtt, tudatosan keresték és találtak is alkalmat arra, hogy sokkal többet nevessenek együtt és a gyerekekkel. „Hihetetlen, hogy ez milyen jót tett az otthoni légkörnek – mondta. –Sőt, az is nagyon meglepő tapasztalat volt, hogy amikor már szívből nevettünk együtt, akkor a problémás és kellemetlen dolgokat is kötetlenül és nehézségek nélkül meg tudtunk beszélni.”

Már ez maga a csoda. De minden emberi kapcsolat, különösen a házasság és a család számára létezik egy még nagyobb, felbecsülhetetlen értékű csoda: a mosoly adománya.

A jó vita tízparancsolata

1. Ne kerüld meg a vitát. Ne szállj ki egy egyoldalúan a beszélgetésből, és ne vonulj vissza sértett hallgatásba.

2. Kérd meg a partneredet, hogy először ő mondja el a magáét, és anélkül, hogy félbeszakítanád, hagyd, hogy végigmondja, vagyis addig, amíg valóban be nem fejezte és el nem mondta mindazt, amit mondani akart. Ha a partner ideges vagy fel van dúlva, már ez önmagában is sokat segíthet abban, hogy megnyugodjon, és a beszélgetés tárgyilagosabbá váljon.

3. Tudatosan hagyd meg a partnerednek a lehetőséget, hogy butaságokat is mondjon. Azaz, hogy ebben az állapotában, itt és most, egyoldalú, elfogult, sőt akár igazságtalan legyen. Hol lenne szabad ezt megtennie, ha nem veled szemben?

4. Viselkedj a vitában a partnereddel szemben legalább olyan jólnevelten és udvariasan, mint a munkahelyeden.

5. Ne használj becsmérlő szavakat, sem bántó hangnemet, ne szurkálódj, és főleg ne légy gunyoros.

A teljes cikk elérhető itt.

Létrehozva 2024. április 28.