A Vatikán elindítja az oktatási együttműködést az ENSZ-szel a fenntarthatóság és a nemek közötti egyenlőség előmozdítása érdekében

Az új kezdeményezést közösen támogatja Ferenc pápa Globális Oktatási Paktuma és a Mission 4.7, egy tanácsadó csoport, amely az ENSZ fenntartható fejlesztési céljainak oktatási célkitűzéseit támogatja.

Az ENSZ korábbi főtitkára, Ban Ki-moon, Jeffrey Sachs közgazdász és az UNESCO főigazgatója is azok közé tartozik, akik a Vatikán-ENSZ együttműködés nem annyira nyilvános megnyitóján felszólaltak, melynek célja a világ oktatása a fenntartható életmódról, a nemek közötti egyenlőségről, valamint a béke és erőszakmentesség kultúrájáról.

A december 16-17. közötti Vatikán Ifjúsági Szimpózium, melynek házigazdája a Pápai Tudományos Akadémia, szolgál az együttműködés elindítására Ferenc pápa Global Compact on Education kezdeményezése – mely ösztönzi a mentalitás új humanizmuson alapuló globális változását – és a Misszió 4.7 között, amely az ENSZ által támogatott polgári és politikai vezetők tanácsadó csoportja azzal a céllal, hogy elérjék a (4.7 számú) oktatási célkitűzést az ENSZ fenntartható fejlesztési céljai közül (angol rövidítése SDG).

A Vatikán állítása szerint a szimpózium különösen arra összpontosít, hogy szükséges az újfajta oktatás ösztönzése, „amely leküzdi a közöny jelenlegi globalizációját és a hulladék kultúráját.”

A fenntartható fejlesztési célok tizenhét, egymással összefüggő célból állnak, melyeket az ENSZ Közgyűlése állított össze, és sürgős cselekvésre szólítanak fel „egy mindenki számára jobb és fenntarthatóbb jövő elérése érdekében”. Az SDG-k 2015-ben készültek el, ugyanabban az évben, amikor Ferenc pápa közzétette a Laudato Si (A közös otthon gondozása) környezetvédelmi enciklikáját, fő szervezőjük pedig a Columbia Egyetem közgazdásza, Jeffrey Sachs, aki a népességszabályozás szószólója, a szocialista Bernie Sanders szövetségese.

A 4-es számú fenntartható fejlesztési cél a „minőségi oktatásra” törekszik, ezen belül a 4.7. célkitűzés célja, hogy „minden tanuló elsajátíthassa a fenntartható fejlődés elősegítéséhez szükséges ismereteket és készségeket, egyebek mellett a fenntartható fejlődésre és a fenntartható életmódra való neveléssel, az emberi jogokról és a nemek közötti egyenlőségről szóló oktatással, a béke és erőszakmentesség kultúrájának, valamint a globális állampolgárságnak a népszerűsítésével, illetve a kulturális sokféleségnek és a kultúra fenntartható fejlődést támogató szerepének megbecsülésével.”

A már ötödik éve megrendezett Vatikáni Ifjúsági Szimpózium mindig is arra szolgált, hogy támogassák a SDG-ket, még ha a 3.7 és 5.6 célok közéi s tartoznak a „szexuális és reproduktív egészségügyi szolgáltatások” – ezek az ENSZ kódszavak az abortuszra és a fogamzásgátlásra.

A szimpóziumokat, beleértve a jelenlegit is, a Vatikán és a Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózat (SDSN) ifjúsági tagozata közösen szervezi meg – ez egy olyan szervezet, melyet szintén Sachs irányít, és melyet részben a fogamzásgátlást és a nemek közötti egyenlőség elméletét támogató Bill és Melinda Gates Alapítvány finanszíroz (2016-ban 1 millió dollárt adtak ennek a szervezetnek).

Ban Ki-moon, aki 2007 és 2016 között az ENSZ főtitkára volt, a Mission 4.7 tanácsadó csoport védnöke Audrey Azoulay UNESCO főigazgatóval együtt, aki a „nemek közötti egyenlőség” és az LMBT-jogok támogatásáról ismert. Azoulay szintét részt vett Ferenc globális oktatási paktumának októberi újraindításán is.

A Mission 4.7 négy társelnöke között van Sachs és a Pápai Tudományos Akadémia kancellárja, Marcelo Sánchez Sorondo püspök. A „magas szintű tanácsadó csoport” tagjai közé tartozik Jack Ma, az Alibaba Csoport alapítója, a több milliárd0dolláros kínai multi, Kína online kiskereskedelmi óriása, amely megfelel az ottani Amazonnak, és Jennifer Gross, a Blue Chip Alapítvány alapítója, melynek célja, hogy felszámolja a szegénységet azáltal, hogy az emberek elérjék az önellátást. Más tagok mellett megtalálhatók a Scholas Occurrentes vezetői, akik oktatási programot hoznak létre a kultúrák találkozására, és amit Ferenc pápa is támogat.

A teljes cikk elolvasható itt.

 

Létrehozva 2021. január 27.