Harci utak, küzdősportok, önvédelem

Az apologia.hu hitvédelmi portál egy korábbi anyaga már nem elérhető – az anyagot felleltem máshol és ismét közreadom, mert aktualitásából semmit sem vesztett.

Az emberiség életének Káin és Ábel óta sajnos mindig is része volt az erőszak és a háborúskodás. Az évez­redek során a harc körülményei és eszköztára folyamatosan változott, a spontán, foggal-körömmel-bunkóval történő verekedéstől a kifinomult pusztakezes és fegyveres technikák százait felvonultató ázsiai harci művé­szetekig.

Ez utóbbiakat ma már nem csak filmekből ismerhetjük. Hazánkban ma már sok évszázados harci módszereket, ezek modern változatait, önálló és kevert irányzatokat, komoly kulturális és vallási háttérrel rendelkező, illetve ilyesmivel elvből nem foglalkozó rendszereket egyaránt lehet tanulni.

Keresztények számára ebben a témában több kérdés is tisztázásra vár. Mit kell tudni az ázsiai harci művészetekről? Mi a különbség az egyes iskolák között? Mi bennük a vonzó? Miért hagyták abba, akik abbahagyták? Egy keresztény is karatézhat vagy kungfuzhat? Mit tegyen az, aki sok éven át gyakorolt ilyesmit, de most megtért? Mit mond a Biblia az önvédelemről? Mi a különbség a harci utak, a sport és az önvédelem között? Hol a határ?

Mivel a téma igen összetett, és a Biblia sem ad róla részletes, összefüggő tanítást, nem csoda, hogy az egyes keresztények véleménye eltérő. Cikkünk átfogó képpel és elgondolkodtató szempontokkal igyekszik segítséget nyújtani a döntéshez mindazoknak, akik a témát érdekesnek találják, akiket személyesen is érint, vagy másoknak szeretnének tanácsot adni.

Az írás letölthető itt.

Létrehozva 2013. május 8.