Nyílt levél a Soproni TIT-nek

A Szkeptikus Társaság Közhasznú Egyesület nyílt levele

Tisztelt Soproni Tudós Ismeretterjesztő Társulat!

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (melynek tagegyesülete a Soproni TIT is), általános megítélése szerint történelmileg, valamint nevéből eredően is a tudomány és a tudományos eredmények, megalapozott állítások bemutatásában jeleskedő szervezet.

A Szkeptikus Társaság Közhasznú Egyesület pedig, amely a kritikai gondolkodás népszerűsítését, és az áltudományos tanokkal szembeni fellépést tartja legfontosabb céljának, minden tudományos ismeretterjesztő tevékenységet üdvözöl, amennyiben az korrekt, tudományosan megalapozott információkra épül.

Mindezek miatt kötelességünknek érezzük, hogy hangot adjunk aggodalmunknak egy rendezvényük kapcsán, amire egyik olvasónk hívta fel a figyelmünket.

Megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy a Soproni TIT honlapjának “Aktuális” rovatában “Alternatíváink” címmel olyan rendezvényre invitálják közönségüket, amelynek szórólapja, valamint a hozzá mellékelt információk arra engednek következtetni, hogy ismeretterjesztő tevékenységükbe immár áltudományos és tudományosan megalapozatlan állítások, információk népszerűsítése is belefér. Kötelességünknek tartjuk jelezni, hogy ezt igen sajnálatosnak, a tudományos ismeretterjesztés és a korrekt tájékoztatás szempontjából roppant károsnak tartjuk. Tisztelettel arra kérjük Önöket, a jövőben a hasonló témák feldolgozásában körültekintőbben járjanak el, hiszen komoly felelősségük van abban, hogy a nagyközönség mit fogad el tudományként, és miről tudja megállapítani, hogy nem az.

A szóban forgó rendezvényük azonban sajnálatos módon sok olyan programpontot tartalmaz, amelyek a közönség megtévesztését eredményezhetik, mert az oda látogatók tévesen azt hihetik, hogy a TIT szervezésében ezúttal is tudományosan megalapozott eredményekkel ismerkedhetnek meg. Sajnos azonban tévednek.

Szeretnénk felhívni a figyelmüket arra, hogy sem a biorezonanciás állapotfelmérés, sem a kineziológia, sem az etikailag erősen vitatható MLM rendszerben terjesztett DXN kozmetika, vagy a Bemer kezelés nem tudományosan megalapozott eljárások, illetve meglehetősen vitatott területek.

Továbbá olyan hívószavak jelennek meg a közzétett információkban, melyek többnyire áltudományos eljárások és termékek legfontosabb jelszavai, vagy – bár létezik korrekt tudományos alkalmazásuk – erősen leegyszerűsített és eltorzított jelentéstartalommal kerülnek említésre az Önök programjában. Ezek a teljesség igénye nélkül: vitalitás, méregtelenítés, antioxidánsok, elsavasodás, lúgosítás, energetizálás, nanotechnológia.

A legsúlyosabb tévedést azonban Dr. Dávid Tamás CoD-teája kapcsán látjuk, amellyel kapcsolatban ismert tény, hogy a Gazdasági Versenyhivatal 2008-ban eljárást indított az érintett cégek ellen, a fogyasztók megtévesztése miatt. Ezzel Egyesületünk is foglalkozott, s a Szkeptikus Blog hasábjain egy írás is megjelent az esetről. Sajnálatos, hogy Dávid Tamás, miután a fogyasztók megtévesztésével szerzett vagyonból könnyedén kifizethette a cégei számára megállapított bírságot, változatlanul folytatja meglehetősen etikátlan tevékenységét. Termékének tudományos megalapozatlanságát szakemberek mutatták ki.

Kérjük, levelünket ne az egyesületük elleni támadásként kezeljék. Célunk csupán annyi volt, hogy baráti és bajtársi gesztusként felhívjuk a figyelmet egy visszásságra, bízván abban, hogy a jövőben körültekintőbben, felelősségük teljes tudatában elkerülik a hasonló helyzeteket.

Üdvözlettel:

Szkeptikus Társaság

Forrás

Létrehozva 2022. november 30.