Fényfestés vagy szemfényvesztés?

Közeleg a még mindig világújdonságnak számító, évről-évre nagyobb népszerűségnek (és üzletnek sem rossz) pécsi rendezvény, a Zsolnay Fényfesztivál. Próbálunk eltekinteni attól, hogy Zsolnay Vilmos szabadkőműves volt (de nem tudunk), a Zsolnay életmű (benne a nagy népszerűségnek örvendő, misztikus fényjelenséget mutató Zsolnay Mauzóleummal) egyre nagyobb népszerűséget ér el.

Az alábbi szösszenetet egy barátomtól kaptam, aki így reagált a fényfesztiválról szóló cikkre.

“Alakul a szemFÉNYvesztés-FESZTIVÁL… Lassan hozzászoktatni az embereket, hogy csodálkozzanak, lám mire képes az EMBER, a MŰVÉSZET, és nézzenek ugyan, de ne lássanak, és élvezzenek, de ne értsenek.

Mert íme a bölcsesség: Jelenések könyve 13,13–16:

És nagy jeleket tesz, annyira, hogy tüzet is hoz alá az égből a földre, az emberek láttára. És elhiteti a földnek lakosait a jelekkel, a melyek adatának néki, hogy cselekedje a fenevad előtt; azt mondván a föld lakosainak, hogy csinálják meg a fenevadnak képét, a ki fegyverrel megsebesíttetett vala, de megelevenedett. És adaték néki, hogy a fenevad képébe lelket adjon, hogy a fenevad képe szóljon is, és azt mívelje, hogy mindazok, a kik nem imádják a fenevad képét, megölessenek. Azt is teszi mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezökre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek;

Szóval ámulat és karszalagok a belépésre jogosultaknak…

Létrehozva 2023. július 5.