Római bazilikából étkezde?

2022. december 25-én, karácsony napján a római Sant’Egidio Közösség 40. alkalommal ünnepelte éves karácsonyi ebédjét a Santa Maria bazilikában (Trastevere).

A templomok ilyen jellegű meggyalázása újabb jele annak, hogy a II. vatikáni zsinat után az ember elsőbbséget élvez Isten felett. Csodálatos testi irgalmassági cselekedet a szegények és rászorulók karácsonyi ebédjének szponzorálásával. Azonban ezt nem kell és nem is szabad egy olyan templomban tenni, amelyet a Szentháromság imádatára szenteltek fel. Egyszerűen igénybe vehettek volna egy nagy csarnokot vagy más helyszínt valahol, hogy ebédet szolgáljanak fel a szegények legszegényebbjei számára.

Ez nyilvánvalóan a szentség szándékos meggyalázása, és azt a benyomást kelti, hogy a testnek való élelem a legnagyobb jó, vagy legalábbis nagyobb jó, mint a Mindenható Isten áhítatos imádása. Urunk nem csupán azért jött, hogy megmutassa, hogyan adjunk testi táplálékot a rászoruló felebarátunknak. 

Fontos a szegények iránti szeretet, de ezt a szeretetnek alá kell rendelni Isten iránti szeretetünknek: “Szegények mindig vannak veletek. Akkor tehettek velük jót, amikor akartok. De én nem vagyok mindig veletek.” (Mk 14,7).

Elsősorban Istent kell szeretnünk, felebarátunkat csak másodsorban.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2022. december 29.