Ne hagyja, hogy emberek vagy körülmények befolyásolják az örömét

Néha halljuk, hogy mennyire fontos, hogy olyan munkát találjunk, amit szeretünk. Ez talán egy kicsit túlértékelt, de fontos, hogy olyan dolgokat tegyünk, amelyek nem teszik tönkre az örömünket, az elégedettségérzetünket és az értelmünket. Lehet, hogy egész nap fizikai munkát végzünk, ami nem túl szórakoztató és fáradtan érünk haza, de tudjuk, hogy hasznos munkát végeztünk, ami már önmagában is jutalom lehet.

Az évek során sokféle munkám volt, és különböző vállalkozásokban vettem részt. Elhatároztam, hogy az örömgyilkos munkákból a lehető leghamarabb kiszállok. A legélvezetesebb munka számomra mindig az volt, amikor mások életének javulásához járulhattam hozzá.

Jelenleg a legtöbb időt régi fényképek restaurálásával töltöm. Ez nagyon kifizetődő, különösen azért, mert nemcsak a munkát élvezem, hanem szeretem hallani az emberek történeteit is a képeik mögött. Emellett sokat foglalkozom portréfotózással is. Szeretem az embereket, és örömömet lelem abban, hogy segíthetek nekik a legjobb formájukat megmutatni.

Emellett időszakosan adószakértőként dolgozom, mások adóbevallását készítem elő. Nagyon megéri leülni velük, megismerni és segíteni őket az adóbevallás éves feladatában; végigvezetni az embereket egy olyan folyamaton, amely nagyon zavaros lehet. Éveken át pedig egy helyi kávéházat vezettem, ahol nemcsak azt tettem lehetővé, hogy az emberek élvezhessék kedvenc italukat, hanem olyan környezetet is teremtettem, ahol kikapcsolódhattak és másokkal tartalmas, sőt életet megváltoztató módon érintkezhettek.

Időnként azonban belekeveredtem olyanba is, ami kezdetben talán jól hangzott, de hamarosan rájöttem, hogy rossz választás. Maradhattam volna, és nyomorultul érezhettem volna magam, vagy dönthettem úgy, hogy a lehető leghamarabb elmegyek. Legtöbbször a második lehetőséget választottam.

Nehéz döntés lehet, hogy teljesítsek-e valamilyen kötelezettséget, ami nincs örömömre, vagy minél hamarabb kiszállok.

Néha csak mosolygunk és egy ideig kitartunk.

Máskor azonban az a legjobb, ha felismerjük, hogy a helyzetet nem lehet megnyerni, és a lehető legbarátságosabban kiszállunk, ha úgy találjuk, hogy a körülmények megfosztanak minket az örömünktől, a békénktől, a szeretetünktől vagy a humorérzékünktől. Gyakran tapasztaltam, hogy a Bibliából vett elvek hasznosak az ilyen nehéz döntések értékelésében:

Isten a mi javunkra teremtette a munkát. Egyesek a munkát „szükséges rossznak” tartják, de az Úr kezdettől fogva azért rendelte el a munkát, hogy mindennapi szükségleteinket kielégítse, értelmet és beteljesedést adjon nekünk. „Szaporodjatok, sokasodjatok!… Uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain és a szárazföldön mozgó minden élőlényen! Majd ezt mondta Isten: Nektek adok minden maghozó növényt az egész föld színén, és minden fát, amelynek maghozó gyümölcse van: legyen mindez a ti eledeletek!” (Mózes első könyve 1, 28-29)

Az ember lázadása nehezítette meg a munkát. Ádám és Éva engedetlensége – hogy ettek a tiltott fáról – következményekkel járt, többek között azzal, hogy a munka nehezebbé vált és nagyobb kihívást lett. „Legyen a föld átkozott miattad, fáradsággal élj belőle egész életedben! Tövist és bogáncsot hajtson neked, és a mező növényét egyed!” (Mózes első könyve 3, 17-18)

A jó okból végzett munkának jutalma van. A munka lehet örömteli és kifizetődő, ha felismerjük, hogy végső soron kinek dolgozunk, és hogy Isten bizonyos képességekkel és ajándékokkal ruházott fel minket. „Amit tesztek, jó lélekkel végezzétek úgy, mint az Úrnak, és nem úgy, mint az embereknek.” (Pál levele a kolosséiakhoz 3, 23)

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2023. november 25.