Ron Rolheiser atya: Mit kér most tőlem a szeretet?

Néhány évvel ezelőtt egy kollégámnak óriási csalódásban volt része. Ösztönösen kísértést érzett, hogy haragudjon, becsapja az ajtókat maga körül, magába zárkózzon. Ehelyett, megsérült lélekkel bár, de feltette magának a kérdést: mit kér most tőlem a szeretet? A választ keresve rájött, hogy bár ösztönei éppen az ellenkező irányba vinnék el, a szeretet mégis azt kéri tőle, hogy hagyjon fel a keserűséggel és magába zárkózással, és nyissa meg a szívét, ahogy sosem tette még.

Mit kér most tőlem a szeretet? Ez az a kérdés, amit fel kell tennünk magunknak minden alkalommal, amikor életkörülményeinket olyan megrázkódtatás éri (akár bántások következtében, akár megtiszteltetésből), hogy már nem akarunk nyitottan és szeretetteljesen reagálni, mert egész bensőnk bezárulásra, visszahúzódásra vágyik.

Tehát…

  • Amikor éppen egy keserves váláson vagyok túl, amikor úgy érzem, hogy megkeményedett a szívem, és azon kapom magam, hogy gyűlölet ébred bennem az iránt, akiben egykor bíztam, a döntő kérdés ez lesz: mit kér most tőlem a szeretet?
  • Amikor öngyilkos lett valaki, akit szerettem, és nemcsak halála a veszteség, hanem a halálának módja is, mert úgy színezi át prizmaként minden emlékét, hogy az iránta érzett szeretetem haraggá válik, a döntő kérdés ez lesz: mit kér most tőlem a szeretet?
  • Amikor egy munkatársam hazug gyanúsításokkal aláz meg egy értekezleten, és tisztességtelen eljárása miatt szó szerint forr a vérem, a döntő kérdés ez lesz: mit kér most tőlem a szeretet?
  • Amikor saját gyermekem elutasítja az én hitemet és értékrendemet – ráadásul arra célozva, hogy én naiv vagyok, és nem tartok lépést a világgal –, és én kísértést érzek az önsajnálatra, és (bár csak halványan) még arra is, hogy megvonjam tőle szeretetemet és támogatásomat, a döntő kérdés ez lesz: mit kér most tőlem a szeretet?
  • Amikor egy orvosi vizsgálaton kiderül, hogy egészségem véglegesen megrendült, és testem-lelkem minden porcikája haragba és depresszióba akar süllyedni, a döntő kérdés ez lesz: mit kér most tőlem a szeretet?
  • Amikor egyházam, ami az anyanyelvem, és ahonnan a hitemet kaptam, igaztalannak és a bűn hordozójának bizonyul, amikor látom a hibáit, és azon kell töprengenem, hogy hogyan maradhatok meg egy ilyen helyzetbe jutott, rosszul működő egyházban, a döntő kérdés ez lesz: mit kér most tőlem a szeretet?
  • Amikor elárultak egy kapcsolatban, hazudott nekem valaki, akiben megbíztam, amikor keserűségemben kísértést érzek, hogy soha többé ne bízzak senkiben, a döntő kérdés ez lesz: mit kér most tőlem a szeretet?
  • Amikor én magam árulok el valakit, aki megbízott bennem, ha gyengeségből vétkezem, amikor öngyűlöletbe akarok merülni, vagy indokolni vagy letagadni akarom gyengeségemet, a döntő kérdés ez lesz: mit kér most tőlem a szeretet?
  • Amikor választáskor országomban olyan vezető kerül hatalomra, akinek a személyisége és politikája szembemegy mindennel, amit a magaménak vallok, a döntő kérdés ez lesz: mit kér most tőlem a szeretet?
  • Amikor a helyi közösség világa, amelyben felnőttem, kezdi átadni helyét egy többnyelvű, multikulturális, többfajú és sokvallású világnak, ahol elhagyatottnak érzem magam; amikor a paranoiás félelem és védekezési reakció arra visz, hogy kétségbeesetten próbáljak ragaszkodni az egykori világhoz, a döntő kérdés ez lesz: mit kér most tőlem a szeretet?
  • Amikor olyasvalakivel élek együtt a családomban, aki nem úgy viselkedik, ahogy kéne, és minden vágyam az, hogy elkerüljem őt, és a saját életemet éljem, a döntő kérdés ez lesz: mit kér most tőlem a szeretet?
  • Amikor napi kapcsolatban kell lennem valakivel, aki gyűlöl engem, és minden porcikám arra vágyik, hogy én is hasonlóval viszonozzam, a döntő kérdés ez lesz: mit kér most tőlem a szeretet?

Azonban nem csak negatív dolgok idegesítenek fel, csábítanak gyűlöletre és bezárkózásra, hanem valami nagy megtiszteltetés következtében is kerülhetünk olyan helyzetbe, ami rákényszerít, hogy új módon reagáljunk.

Tehát…

  • Amikor végre megkapom a régóta áhított előléptetést, hozzá a nagy fizetést és a lehetőséget, hogy beleszóljak a döntéshozatalba, és kísértésbe esem, hogy elbizakodjam, felsőbbrendűnek érezzem magam a körülöttem lévőkkel szemben, a döntő kérdés ez lesz: mit kér most tőlem a szeretet?
  • Amikor felkérnek, hogy én mondjam a búcsúbeszédet ballagáskor, és a pódiumon sütkérezem a közönség elismerésében (tudva, hogy irigyelnek az osztálytársaim), egy csomó egészségtelen kísértés fog el, és a döntő kérdés ez lesz: mit kér most tőlem a szeretet?
  • Amikor valaki szívből jövően, szeretettel, hálával és elismeréssel megáld engem, és azt a kísértést érzem, hogy ez az áldást az önelégültségem táplálására használjam, a döntő kérdés ez lesz: mit kér most tőlem a szeretet?

Nem tudjuk megvédeni magunkat azoktól a spontán érzésektől, amelyek elfognak bennünket, amikor a dolgok jól vagy rosszul mennek, és ezeknek az érzéseknek többsége arra kísért, hogy elforduljunk a szeretettől. Tehát valahányszor a depresszió vagy egy felfokozott lelkiállapot elcsábít minket attól, ami a legjobb és a legnemesebb, a döntő kérdés az legyen: mit kér most tőlem a szeretet?

Írta: Ron Rolheiser atya, Szűz Mária Oblátusai Kongregáció
Fordította: T. Nagy Edit

Forrás

Létrehozva 2023. szeptember 19.