Állítsunk fel célokat, tervezzünk – és imádkozzunk

Mivel még év eleje van, néhányan még a 2023-as célok kitűzésének folyamatában vannak. Sokféle célok lehetnek ezek – hosszú és rövid távúak egyaránt –, de mindig hasznosnak tartottam, hogy világos, mérhető és elérhető célokat tűzzünk ki. Ezek segítenek, hogy ne tévesszünk irányt. Ahogy valaki egyszer megjegyezte: „Ha semmit se célzol meg, azt mindig eltalálod.” A célok tehát hasznosak számunkra.

A célok segítenek megvválaszolni azt a kérdést, hogy hová tartunk. Majd azt, hogy hogyan fogunk oda eljutni. Egyesek számára ez azt jelenti, hogy átfogó célokat tűznek ki, és tervet készítenek az elérésükre. Nemrégiben egy nagyszabású projekt előtt álltam, amely ijesztőnek tűnt. Hogy enyhítsem a stresszt és a befejezéssel kapcsolatos szorongásomat, kisebb részcélokra bontottam, és terveket készítettem a teljesítésükre.

Lehet ettől eltérő megközelítés is, de úgy tapasztaltam, hogy a célmeghatározás és tervezés során gyakran figyelmen kívül hagyunk, vagy elfelejtünk egy fontos elemet. Ez az elem az ima.

Mi köze van ehhez az imádságnak? Nem tartogatjuk az imát utolsó lehetőségnek, egyfajta „ha semmi más nem sikerül” opciónak? Megtanultam, hogy ahelyett, hogy megvárnám, amíg bekövetkezik egy válsághelyzet, sokkal hatékonyabb, ha előre imádkozom – a felkészülési folyamat részeként. Ha imádkozunk, miért imádkozzunk? Íme, néhány javaslat a Szentírásból:

Imádkozzunk bölcsességért. Gyakran a célok kitűzésekor azzal érveltem, hogy „tudom, mit kell tennem, és hogyan jutok el oda”. Néha azonban váratlan kihívások merülnek fel. Vagy előfordulhat, hogy nem tudom, mi a legjobb módja annak, hogy elérjem, amit kitűztem magamnak. Így időnként felfedezem, hogy Istennek jobb ötletei vannak, mint nekem. Ezért az előzetes bölcsességért való imádkozás valójában egy rövidítés lehet. „Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja.” (Jakab levele 1,5)

Imádkozzunk irányításért és útmutatásért. Célok kitűzése és tervek készítése közben bölcs dolog lehet, ha nemcsak azt kérdezzük meg, hogy mit szándékozunk tenni, hanem azt is, hogy miért akarjuk megtenni. Helyesek-e az indítékaink? Céljaink és terveink a személyes kielégülésünket szolgálják – vagy Istent akarjuk tisztelni? Ezért imáink segíthetnek abban, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a helyes úton és a helyes okokból járunk el. „Gyönyörködj az Úrban, és megadja szíved kéréseit! Hagyd az Úrra utadat, bízzál benne, mert ő munkálkodik”. (Zsoltárok könyve 37, 4-5) „Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.” (Példabeszédek könyve 3, 5-6)

Imádkozzatok Isten áldásáért. Egy épületbe való bejutáshoz könnyebb lenyomni a kilincset és kinyitni az ajtót, mint megpróbálni betörni. Hasonló módon az ima lehetővé teszi számunkra, hogy Istennek ajánljuk fel azt, amit el akarunk érni, és kérjük, hogy áldja meg törekvéseinket, ha azok egybeesnek az Ő akaratával. „Ezért mondom nektek: higgyétek, hogy mindazt, amit imádságotokban kértek, megkapjátok, és megadatik nektek.” (Márk evangéliuma 11,24)

Imádkozzatok másokért. Imáink gyakran önmagunkra összpontosítanak, de az ima tudatosíthatja bennünk a körülöttünk élők szükségleteit is. Hogyan is képviselhetnénk jobban Krisztust, minthogy őszinte aggodalmat mutatunk mások iránt? „Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál; és senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is.” (Pál levele a filippiekhez 2, 3-4)

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2023. január 14.