Nem lehet eltörölni Jézust

Az elmúlt néhány év furcsa dolgainak egyike a “Cancel Kultúra” [eltörlés kultúra] felbukkanása. Azok számára, akik nem ismerik ezt a kifejezést, ez egy olyan ciklusra utal, amit rendszeresen látunk: valaki mond valami ellentmondásosat, akár a rasszizmusról vagy LMBT jogokról vagy a hazafiasságról vagy bármiről, ami nem „woke” [jól informált, rasszizmus ellen küzdő], vagy ellenkezik a mainstream narratívával. Aztán a szociális média csőcseléke támadni kezdi azt a személyt a Twitteren és a New York Times-ban, követelve, hogy „töröljék el” – eltávolítani a közösségi médiából, kirúgni a munkahelyről, a könyvét eltávolítani az Amazon webáruházból. A világ kapitulál eme csőcselék előtt, eltávolítja az „elkövetőt” és bármit, amit valaha is írt, mondott, vagy megtett.

Az eltörlés kultúrája arra törekszik, hogy elfojtsa a szólásszabadságot – bármi, ami ellenkezik a mainstream narratívával, azt nem lehet kimondani hangosan, avagy az emberek kockáztatják ezzel karrierjüket és hírnevüket.

Láttuk, ahogy Dr. Seusst eltörölték, egy Disney színésznő elveszítette népszerű szerepét egy TV-showban, és a San Francisco-i tankerület nemrég megpróbált átnevezni 42 iskolát azzal az érveléssel, hogy elnevezésük George Washington és Abraham Lincoln néven nem volt elég „érzékeny kulturálisan”.

Ahogy hitetlenkedve rázzuk fejünket az őrületen, rá kell jönnünk, hogy az “eltörlés kultúrája” már létezett jóval 2020 előtt. Valójában az „eltörlés kultúrája” egy korai formája volt az, ami egy olyan ember keresztre feszítéséhez vezetett, aki merte prédikálni az Igazságot.

Végül is miért feszítették keresztre  Jézust?

Ez egy kísérlet volt, hogy elhallgattassák Őt. Az Ő kora „elitjének” nem tetszett az, amit mondott – Ő akadékoskodott, azt állítva, hogy az Isten Fia.

Felrázta a “status quo”-t azzal, hogy bűnbánatra és megtérésre hívott minket. Szóval a csőcselék megpróbálta elhallgattatni és megsemmisíteni az Ő üzenetét… az Úr elpusztításával.

De tudjuk, mi a vége ennek a történetnek. Az első század „eltörlési kultúrája” nem tudta elhallgattatni Jézust – három nappal később feltámadt –, és kétezer évvel később az Ő szavai tovább élnek a Szentírásban és az Egyházban.

Szóval, mi az, ami levonható ebből?

Először is, ne törődj a közvéleménnyel – ez olyan, mint a széljárás. Virágvasárnap a tömeg azt énekelte: „Hozsanna Dávid Fiának!” Öt nappal később ugyanez a tömeg így kiáltott: „Feszítsd meg őt!” Közvélemény, mainstream média, népszerű narratíva – ne figyelj arra, ahogy ez változik így vagy úgy. Inkább tartsd a szemed Jézuson, aki soha nem változik.

Másodszor, soha ne felejtsd el, hogy az igazságot soha nem lehet eltörölni. Gyakran úgy tűnik, mintha a világ, a média, a családtagok és barátok véleménye még mindig próbálja „eltörölni” vagy marginalizálni vagy elhallgattatni Jézust és igéit a Szentírásban, és az Egyház tanítását. De bármennyire is próbálják az emberek eltörölni Jézust, Ő visszautasította, hogy eltöröljék. Feltámadt a halálból – tanítása meghódította a világot –, végül ő nyeri meg a végső harcot. Építsétek az életeteket arra az egyetlen dologra, ami kitart végig: Jézusra és az Ő szavaira, a Szentírásban és az Egyházban.

Igen, megpróbálták eltörölni Jézust az Ő idejében. Sokan még mindig próbálják eltörölni Őt. De tudjuk, mi a történet vége. Az igazságot és a szeretetet soha nem lehet eltörölni.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2021. július 5.