„Aggodalmunk nem politikai, hanem pasztorális jellegű”

James Wall püspök reagált a Robert McElroy által a héten közzétett dokumentumra, melyben San Diego püspöke úgy vélekedett az abortuszpárti politikusok meg nem áldoztatásáról, hogy ezekben az esetekben az Oltáriszentséget „politikai fegyvernek” használják, és túl szigorú ez a hozzáállás.

Wall szerint azonban ez sokkal inkább pasztorális, semmint politikai természetű kérdés.

„Azt nem feltételezem, hogy tudom, mi van a püspöktestvérek fejében és szívében, de engem nem politikai célok motiválnak, ahogy azokat sem, akikkel a kérdést megvitattam. (…) Ez a lelkek üdvösségéről szól. Az ügynek vannak politikai következményei, de ez nem indok arra, hogy meghunyászkodjunk ebben a kritikus pillanatban”– közölte Wall püspök május 18-i gondolatait a Catholic News Agency.

„Az igazság kimondása olykor megosztottságot szül, de gyakran egyszerűen csak a már meglévő megosztottságot leplezi le.

Ha a katolikusok nem tudnak egyetérteni a magatehetetlen még meg nem születettek védelme kapcsán, akkor az egységünk legjobb esetben felszínes, legrosszabb esetben pedig illuzórikus”

– nyilatkozta Wall.

Új elnök, új idők

Az Oltáriszentség kiszolgáltatása az abortuszpárti politikusoknak különösképpen is releváns kérdéssé vált Joe Biden elnök beiktatásával, aki hat évtized után az első katolikus elnöke az Egyesült Államoknak, és aki folyamatosan küzd az abortusz minél szélesebb körben való elérhetővé tételéért.

McElroy püspök vitatta a eucharisztia szelektív kiszolgáltatásának gyakorlatát, szerinte a szentség megtagadása az abortuszpárti politikusoktól túlságosan következetlen válogatáshoz vezet.

Wall püspök azonban McElroy fejtegetésére adott reakciójában közölte: a kánonjogi törvények szerint az abortusz az egyike azon kevés bűnöknek, amely automatikus exkommuniót, kiközösítést von maga után.

„Nincs kétség afelől, hogy az a politikus, aki védelmezi az abortuszt, és arra törekszik, hogy minél az hozzáférhetőbbé váljon, a saját üdvösségét is veszélyezteti.”

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2021. május 24.