A brazil államügyész célba vette az Egészségügyi Világszervezet abortusz irányelveit

Az AzMina online magazin „Hogyan lehet biztonságos az abortusz?” jelentésének borítóképe

NEW YORK, október 11. (C-Fam) Brazil államügyészek bűnügyi nyomozást indíthatnak egy magazin ellen, mely az illegális abortuszokat népszerűsítette az Egészségügyi Világszervezet ellentmondásos irányelvei alapján.

A brazil női, családi és emberi jogi miniszter, Damares Alves hivatalosan feljelentette az AzMina online magazint Sao Paolo főügyészénél. Alves úgy véli, hogy az AzMina által közzétett jelentés, mely útmutatókat tartalmaz az illegálisan beszerzett gyógyszerekkel végzett, önrendelkezéses abortuszról, valamint az abortusz egyéb módszereiről, veszélyezteti a brazil nők és lányok életét. A főügyész megerősítette, hogy mérlegelik a múlt hónapban megjelent kiadvány bűnügyi nyomozásának súlyát.

Alves kísérlete az AzMina büntetőeljárását illetően nem csupán egy belföldi vita. Ez egyfajta sortűz a nemzetközi abortuszipar azon kísérlete ellen, hogy megkerüljék a meg nem születetteket védő és az abortuszt korlátozó törvényeket. E kampány középpontjában az Egészségügyi Világszervezet abortuszra vonatkozó iránymutatásai állnak, melyek a globális abortuszipar szabványaivá váltak.

Az abortusz még jobb hozzáférhetősége érdekében az Egészségügyi Világszervezet most már ajánlja a fejlett országok egészségügyi intézményei által elutasított veszélyes abortusz-eljárásokat, beleértve az önállóan végrehajtott kémiai abortuszt, orvosi felügyelet nélkül.

A brazil liberális médiaintézmények megtámadták Alvest, azzal vádolva őt, hogy a szólásszabadság ellensége és hogy vallásos fundamentalista. Alves a Folha de S. Paolo, Brazília egyik legszélesebb körben forgalmazott napilapjának szerkesztőségi cikkében védte meg intézkedését.

Alves azt írta, hogy azért cselekedett, mert „valóban fennáll annak lehetősége, hogy ezen információk közzététele veszélyezteti a lányok életét”.

„Hány serdülő követi pontosan és illegálisan a jelentés útmutatóit, aki nem akarják, hogy szüleik tudomást szerezzenek terhességükről? Hányan halnak meg ennek következtében?” – kérdezte Alves.

Alves nem tétovázott, hogy megvédje Bolsnaro kormányának életvédő álláspontját. Összevette az AzMina magazin abortusz útmutatóját egy öngyilkosságról vagy öncsonkításról szóló útmutatóval.

„Persze, a szándék jó. De képzeljék el, mennyivel több sikeres öngyilkosság vagy öncsonkítás lenne a jelentés eredményeként?”

Brazília csak nemi erőszak esetén vagy az anya életének veszélyeztetésekor engedélyezi az abortuszt. Az AzMina cikk útbaigazítja a nőket, hogyan lehet abortusz gyógyszereket illegálisan beszerezni Brazíliában, és hogyan kell ezeket önállóan alkalmazni.

Az Egészségügyi Világszervezet irányelvei, amelyek az AzMina-jelentés alapját képezik, segítik az abortusz dekriminalizálását, mint az abortusz „biztonságossá tételének” módját. Népszerűsítik a kémiai abortuszt is, valamint megengedik az alacsony képzettségű, nem orvosi személyzet számára az abortusz alkalmazását, hogy az abortuszt szélesebb körben tegyék elérhetővé. A C-Fam munkatársai bírálták a gondozási előírások enyhítésére és az orvosi bizonyítékok betartásának elmulasztására vonatkozó 2012. évi irányelveket.

Az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi irányelvei, melyeket az AzMina szerzői is követnek, népszerűsítik az önállóan végzett abortuszt, ami jelenleg az Egyesült Államokban és a legfejlettebb országokban illegális vagy ellenjavalt.

Az AzMina jelentés szerzői azzal válaszoltak az Alves véleményére, hogy megvédték az Egészségügyi Világszervezet előírásait, és azzal vádoták Brazília életvédő törvényét, hogy az nők halálát okozza,  „Mindenki tudja, hogy a nők akkor is abortizálnak, ha ez illegális.”

Az abortusziparban működő tech-cégek szintén végeznek kísérleteket az önálló abortusz módszereivel a terhesség későbbi szakaszaiban Afrikában, amikor az abortusz még veszélyesebb és az orvosi felügyelet még fontosabb.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2019. október 14.