Tiz dolog, ami akkor történik, ha nem szeretettel, hanem kéjvággyal nézel a feleségedre

Tiz dolog, ami akkor történik, ha nem szeretettel, hanem kéjvággyal nézel a feleségedre

Volt már olyan, hogy a feleséged teljesen elutasította a közeledést, teljesen érdektelennek tűnt az udvarlási kísérletek iránt, és ehelyett teljesen dühös lett? Ha a válaszod igen, akkor ezt most el kell olvasnod.

Miért reagálhatott így? A válasz az, hogy valószínűleg KIHASZNÁLTNAK érzi magát.

Ha ez az igazság kicsit fáj, hagyd, hogy rád nehezedjen. Ezt a nagyon komoly problémát nem szabad lekicsinyelni. Ha a probléma gyökeréig eljutsz és valódi megoldásokat találsz, az mind a feleségedet, mind téged a házastársi boldogság csúcsára vezethet – a hálószobában és azon kívül is.

Szerelem kontra kéjvágy

Kezdjük beszélgetésünket a szerelem és a kéjvágy közötti különbségtétellel, ahogyan azt egyik kedvenc szentem, Szent II. János Pál pápa magyarázza. Hagyjátok, hogy ezek átjárják az elméteket:

„A személyek közötti szerelem alapvetően az emberi szabad akarat alkotása. (Love & Responsibility, 51. o.)”
„Csak az, aki a szeretet nevében képes önmagával szemben igényes lenni, képes másoktól is szeretetet követelni. A szeretet igényes. Minden emberi helyzetben igényes; még inkább igényes azok esetében, akik nyitottak az Evangéliumra. (Szeretet és felelősség, 1. fejezet)

„…A kéjvágy az emberi szív valódi része. A férfiasság és a nőiesség eredeti kölcsönös vonzalmához képest a kéjvágy redukciót jelent. Amikor ezt állítjuk, szándékos redukcióra, szinte az elme és a szív horizontjának korlátozására vagy lezárására gondolunk. Az egy dolog, hogy tudatában vagyunk annak, hogy a nemiség értéke része annak a gazdag értéktárnak, amellyel a nő a férfi számára megjelenik. Más dolog a nőiesség minden személyes gazdagságát erre az egyetlen értékre, vagyis a szexre, mint magának a szexualitásnak a kielégítésére alkalmas tárgyra „redukálni”.” (TOB, 1980.17.9.)

A fenti kijelentések világossá teszik, hogy emberi lényekként a szeretetre vagyunk hivatottak. Ez a nagyszerű küldetés kihívásokkal jár, különösen azzal a kísértéssel, hogy a másikat tárgyakká degradáljuk, ahelyett, hogy értékelnénk őt annak minden „gazdagságáért”, aki ő maga. Mivel ő egyedi és megismételhetetlen, értéke sokkal több, mint puszta szexepil.

Tíz ok, amiért a kéjvágy rosszat tesz a házasságodnak

Tartsd szem előtt II. Szent János Pál kijelentéseit, amikor 10 okot ismertetünk, miért problémás, ha kéjvággyal nézel a feleségedre:

  1. Nem tetszik neki. Kell ennél többet mondanom? Bízzatok bennem, srácok, ő tudja. Amikor egy nőt kizárólag a férje szexuális kielégítése céljából néznek, nem érzi, hogy szeretik. És ez a házasságotok minden területére kihat.
  2. Ő nem egy darab hús. Egyetlen nő sem akarja, hogy úgy tekintsenek rá, mint valamire, amit fel lehet falni.
  3. Ő nem egy pakli cigaretta. C.S. Lewis szavaival élve:

„Nagyon szerencsétlen idiómát használunk, amikor azt mondjuk egy kéjsóvár férfira, aki az utcán kószál, hogy ‘egy nőt akar’. Szigorúan véve a nő pont az, amit nem akar. Egy olyan élvezetet akar, amelyhez történetesen egy nő a szükséges apparátus. Hogy mennyire törődik a nővel, mint olyannal, azt abból lehet lemérni, hogy hogyan viszonyul hozzá öt perccel a beteljesülés után (az ember nem tartja meg a paklit, miután elszívta a cigarettát).” (C. S. Lewis, A négy szerelem)

  1. Megöli a szexuális életedet. Hogyan? Nos, mit gondolsz, ő hogyan rangsorolná a közös szeretkezést? Szerinted elégedett és hálás? (Ha nem tudod, légy férfi és kérdezd meg őt. Boldogan elmondja majd, hogy mi a helyzet).
  2. Kezded elveszíteni az érdeklődésedet iránta. Nehéz fenntartani az érdeklődést valami iránt, ami nem érdekel minket. Ha nincs igazi elköteleződésünk, ami áldozatot követel, akkor csak egy újabb dologgá válik. Ebben az esetben „ez” a te feleséged.
  3. Ez kihat a házasság egészére. Előbb-utóbb eljön az a pont, amikor egy ölelést elutasít, mert az ő fejében ez a cselekvés a kéjes közösüléssel társult – és elege van ebből. Képzeld el a házasságodat mindenféle testi érintés nélkül. Ez a jövőd, ha a kéjvágy uralkodik a szívedben.
  4. A gyerekeid figyelnek. A fiad látja, hogyan bánnak az anyjával – és felnővén ugyanezt fogja tenni és elvárni a feleségétől. A lányod látja, hogyan bánnak az anyjával – és felnőve ugyanezt fogja elvárni az életében lévő többi férfitól is. Ha ez a bánásmód nincs összhangban a feleséged méltóságával, akkor ezt az üzenet beépül a gyermekeidbe is. Azt akarod, hogy ez az üzenet visszhangozzon és növekedjen bennük?
  5. A kéjvágy erőszakká válik. Ha a cél a kéjes kielégülés, az végül szexuális frusztrációban fog végződni, mert a kéjvágy fantázia, és soha nem tud kielégíteni. Ez a frusztráció elérhetetlen szenvedéllyé válik, ami haraggá fokozódik, és gyakran robbanásszerű dühbe torkollik. És találd ki, ki lesz a kitörésed címzettje? A feleséged.
  6. A papod is megtudja. Még ha van is problémád a kéjvágydal, és nem hozod elő a szentgyónáson, nem túlzás azt állítani, hogy a feleséged a végén beszélni fog a pappal arról, hogyan használod ki őt. A beszélgetés, ami ezután következik közted és a papod között, nem lesz kellemes. Javaslom, hogy foglalkozz ezzel a problémával, mielőtt még nagyobb gondot okozna.
  7. Tönkre fogja tenni a házasságod. A kéjes házasságból elkerülhetetlenül szerelem nélküli házasság És egy olyan házasság, amely nincs tele szeretettel, nem lesz tartós.

Ha a fenti tételek miatt egy kicsit kényelmetlenül érzed magad…. az jó. A gyógyuláshoz vezető első lépés a probléma beismerése. Hisszük, hogy bármennyire is rosszra fordulhat egy helyzet, Isten kegyelemmel vár, amennyiben hajlandóak vagyunk megalázkodni, valósággal megismerni a helyzetünket, és együttműködni kegyelemmel a változás érdekében.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2024. augusztus 22.