UNFPA: Az internetes abortusz korlátozása erőszak

WASHINGTON, D.C., április 15. (C-Fam) Bár az ENSZ Közgyűlés soha nem hagyta jóvá azt a nézetet, hogy az abortusz emberi jog, az ENSZ emberi jogi testületei többször is azt állították, hogy az. Ezek az emberi jogi testületek azt is állítják, hogy az abortuszhoz való hozzáférés megtagadása a nők elleni erőszak egyik formája, vagy ahogyan mostanában nevezik, „gender alapú erőszak”.

Az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) új vitaanyaga a „nők szexuális és reproduktív egészségügyi szervezeteinek és szolgáltatásainak célzott felügyeletét, beleértve az online beszerzetteket is (amelyek közé tartozhat az abortusz, a fogamzásgátlás)” a technológia által elősegített gender alapú erőszak egyik formájának minősíti.

A dokumentumból kimaradnak az abortusz jogszerűségére vagy az online szolgáltatókon keresztül történő igénybevételre vonatkozó fenntartások, melyek országonként eltérőek.

Az UNFPA egy korábbi, 2021-es kiadványa az államnak mint a technológia által elősegített gender alapú erőszak potenciális elkövetőjének szerepét tárgyalta, megjegyezve, hogy „a kormányok képesek megakadályozni a szexuális és reproduktív egészséggel kapcsolatos információkhoz és szolgáltatásokhoz, például az online abortuszhoz és sürgősségi fogamzásgátló szolgáltatásokhoz való hozzáférést.”

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2023. április 23.