Hogyan lehet elősegíteni a békét a családban

Van módja annak, hogy segítség és ne akadály légy, ha békét és harmóniát szeretnél teremteni otthonodban.

Nincs olyan család, ahol ne lennének nézeteltérések. Még a Szent Családban Máriának és Józsefnek is bizonyára időnként nehézséget okozott egymás megértése. Annál inkább lehet nekünk, bűnösöknek.  A család gyakran az a hely, ahol a legtöbb és legfájdalmasabb összeütközést tapasztaljuk. Miért van ez így? Mert 

szeretjük egymást, mert a szeretet sebezhetővé tesz bennünket, és mert a közösen megélt mindennapok próbára teszik ezt a szeretetet.

Nehéz, ha nem lehetetlen elrejteni a bosszúságokat és a sérelmeket, amikor a nap 24 órájában együtt élünk.

Nem minden veszekedés komoly. Nem feltétlenül szükséges, hogy elkerüljük őket. Egy “jó” családi veszekedés jobb, mint a ki nem mondott szavakkal teli csend. A testvérek közötti veszekedések hasznosak lehetnek, még kisebb incidensek esetén is – feltéve persze, hogy ezek a veszekedések megbocsátáshoz vezetnek. A meg nem bocsátott kis összecsapások százai ugyanis ugyanolyan súlyosan nyomnak a latban, mint egy komoly veszekedés. Gyakran az apróságok azok, amelyek, ha felhalmozódnak, szakításhoz vezetnek. A nem ártalmas konfliktusok mellett vannak olyanok is, amelyek drámai szakadásokat okozhatnak: természetesen a válás, de a szülők és gyerekek, testvérek, nagynénik és unokaöccsök stb. közötti mélyen gyökerező veszekedések is.

Akár szereplői, akár szemlélői vagyunk ezeknek a szakadásoknak, mindig megvan a választási lehetőségünk: vagy béketeremtők leszünk, vagy olajat öntünk a tűzre.

Természetesen mi nem tudunk megbocsátani valaki más helyett (például a párja által megcsalt házastárs vagy a gyermeke által elárult szülő helyett), de a mi hozzáállásunk segíthet abban, hogy a két fél a megbocsátás és a megbékélés felé haladjon, vagy éppen ellenkezőleg, fenntarthatjuk közöttük az ellenségeskedést.

A békét az imában találhatjuk meg

Sok családi konfliktust nagyban súlyosbítanak a nemkívánatos megjegyzések, elhamarkodott ítéletek, pletykák és rágalmak. „A mostohaapámat hibáztatom, amiért erőszakos velünk, gyerekeivel – mondja Brigitte. – De rájöttem, hogy azzal, hogy nem bocsátok meg neki, megakadályozom a férjemet a megbocsátásban; ezer apró reflexióval, keserű szavakkal fenntartom a neheztelését”. A béke terjesztését azzal kell kezdened, hogy te magad békében vagy. A veje hűtlensége miatt gyötrődő anya nem lesz képes segíteni a lányának, hogy az kibéküljön a férjével. Természetes, hogy ez az anya szenved a lánya miatt, de amíg a harag uralja, csak ront a helyzeten.

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2023. augusztus 7.