szentmise

Tíz dolog, amit egy nem katolikusnak illik tudnia, ha misén vesz részt

A Catholic Link ismét remek írással jelentkezett,  ezúttal egy kis etikettel rukkoltak elő: hogyan viselkedjünk, ha nem katolikusként szentmisén veszünk részt? 

Néhány héttel ezelőtt a szentmisén a mögöttem lévő emberek megállás nélkül beszéltek – kezdi írását Becky Roach. Az egész ünnepséget végig beszélték, mondanom sem kell, hogy teljesen az őrületbe kergettek.  Egyre súlyosabban éreztem a helyzetet, már csak azért is mert a gyerekeimmel küzdenem kell, hogy csendben maradjak, erre ilyen horribilis példát látnak.

Épp rájuk akartam szólni – minden bizonnyal mérges hangon – amikor tudatosult bennem, hogy ők nem katolikusok. Nem mintha ez mentség lenne, de abszolút lehetséges, hogy egyszerűen nem voltak tisztába a mise illemtanával. Honnan tudhatnák, ha soha nem voltak még korábban szentmisén?

Úgy tűnik, hogy most van a szezonja a különleges alkalomból tartandó szentmiséknek: nemrégiben voltam egy érettségi misén, egy hálaadó misén, majd pedig egy elsőáldozási szentmisén. Ezeken az eseményeken nem ritka, hogy nem katolikusok is részt vesznek.

Mi katolikusok örömmel üdvözlünk bármilyen hittel és háttérrel rendelkező embert a mi liturgikus eseményeinken, de van néhány szabály, amelynek a megértése hasznos lehet mindenki számára.

Ha esküvőt tervezel vagy más eseményt, amelyen más vallású emberek vesznek részt a misén,  jól jöhet ha az alábbi listát megosztod a meghívottakkal.  Ezáltal megmentheted a vendégeket attól, hogy úgy viselkedjenek, amely rájuk nézve is kínos, illetve segíthetsz katolikus testvéreiden, hogy átélhessék a mise szakralitását.

1. Tartsd a beszélgetéseket a mise utánra!

A liturgia alatt a körülötted lévő emberek imádkoznak és Isten hangjára figyelnek.  Isten igéjét olvassák fel,  a pap pedig betekintést nyújt ebbe, miközben az imádkozókkal egy közösséget alkot a mise alatt.  Ezek mind olyan dolgok, amelyeket a hívők át akarnak élni. De ha közben beszélünk, akkor megzavarjuk abban a körülöttünk lévőket, hogy Istenre összpontosítsanak.

2. Tedd a telefonodat “repülő üzemmódba” és tartsd a zsebedbe!

Nyilvánvaló, hogy nem egy repülőgépen vagy, hanem egy templomba jöttél. De ez mégis több, mint egy szimpla épület.  Ez egy szent hely, ahol egy Istentiszteleten veszel részt.  Némítsd le a telefonodat, hogy elkerüld a kínos pillanatokat a szentmise csendesebb részei alatt. A mai világban nehéz kibírni, hogy egy órán keresztül ne nézz rá a telefonodra, de ezzel fejezed ki a tiszteletedet, hogy te jelenleg Isten házában tartózkodsz.

3.  Kérlek  gyere előre egy áldásra, de ne áldozzál!

Lehetőséged van arra, hogy az áldozáskor előregyere és áldást kérjél.  Tedd keresztbe a karodat, hogy ezzel jelezz a papnak, aki ebből tudni fogja, hogy nem áldozhatsz. (Magyarországon inkább a szájra tett ujj jelzi, hogy nem áldozhatunk – szerk.)  Természetesen az is teljesen elfogadható, hogy  ha ilyenkor a padban maradsz és imádkozol. Számtalan oka van, amiért az Egyház kéri azokat, akik nem részesültek elsőáldozásban, hogy ne vegyék magukhoz az Oltáriszentséget. A katolikusok meg vagyunk arról győződve, hogy Krisztus teste és vére. Kérlek tartsd tiszteletben a hitüket, azzal hogy nem áldozol úgy, hogy nem voltál elsőáldozó.

4. Köpd ki a rágódat, és hagyd az ételt és italt későbbre!

Az Isten házában az a legjobb, ha a liturgia befejezéséig nem eszel semmit.  Nagyon zavaró lehet ha mások esznek, miközben te egészen másra próbálsz összpontosítani.

5.  Nem kell találgatnod, hogy mi folyik itt!

Végig tudod követni a misekönyvek segítségével a liturgia menetét. Az idő nagy részében képes leszel arra, hogy ennek a segítségével te is olvasd a szövegeket a padban ülve. Az imádságok, az énekek szintén elérhetőek, így aktívan részt tudsz venni a misén.

Létrehozva 2016. június 21.