A francia egyház átszervezi hiedelmekkel és szektákkal foglalkozó központját

(Bárcsak mi is az átszervezésnél tartanánk. A szerk.)

Lourdes-ban megtartott őszi plenáris ülésük végeztével a francia püspökök november 12-én megerősítették a hírt, hogy át kívánják szervezni hiedelmekkel és szektákkal foglalkozó központjuk működését.

A szervezetet három egységre tervezik felosztani. „Az első egy megfigyelőközpont lesz, mely tájékoztatást nyújt a mai világ spiritualitást kereső, új irányzatairól” – mondja el Michel Dubost, Évry püspöke, a francia püspöki konferencia vallásközi kapcsolatokkal és új vallási irányzatokkal foglalkozó tanácsának elnöke. Ennek az egységnek a vezetője Philippe Levallois strasbourgi diakónus lesz.

A második szervezeti egység a szekták veszélyeivel foglalkozik majd Chantal Sorlin nővér vezetése alatt, aki bíróként dolgozik a dijoni egyházi bíróságon. A központ feladata az lesz, hogy felhívja a figyelmet a tévhitekre és ezek veszélyeire az egyén életére nézve. „A hit káros elhajlásai ugyanis a katolikus közösségekbe is beférkőzhetnek” – olvasható a francia püspöki konferencia közleményében. Az iroda tájékoztató füzetet dolgoz ki a szekták „áldozatainak” részére, melyben felvilágosítja őket jogaikról, és azokról az egyházi és civil eljárásokról, melyekhez saját védelmükben folyamodhatnak.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2013. november 17.