Isten embere a XXI. században: Jason Evert

Jason Evert világszerte több mint egymillió középiskolás és egyetemista diáknak tartott előadásokat, valamint több mint 10 könyv szerzője. Ő és felesége, Crystalina, vezetik a Chastity Projectet, amely a tisztaságot hirdető fiatal vezetők nemzetközi szervezete.

RoL: Szia, Jason. Nagyra értékelem, hogy időt fordítasz ránk. Miért is nem kezded azzal, hogy mesélsz nekünk egy kicsit az életedről? Mindig is gyakorló katolikus voltál vagy volt egy időszak az életedben, amikor megtértél?

Jason: Katolikusként nőttem fel. A családom minden vasárnap járt Misére és imádkoztunk evés előtt, de nagyjából csak ennyi volt a lelkiségünk. Úgy 11, 12. osztályban kezdtem ennél egy kicsit mélyebbre ásni, amikor a bérmálásra készültem. Nagyon szilárd egyéniségű papom és hitoktatóm volt, s mindketten szerették a Szűzanyát, a pápát és az Eucharisztiát. Ez a három dolog volt, véleményem szerint, az ütőkártya. Mivel nagy hatással volt rám az ő lelkiségük, ezért elkezdtem mélyebbre ásni, hogy miért is vagyok katolikus és miért nem másban hiszek. Elkezdtem nehéz kérdéseket feltenni és ezekre választ kaptam. Egyre inkább szerelembe estem a hitemmel. Tehát ez nem amolyan szentpáli hirtelen megtéréstapasztalat volt. Ez egyértelműen fokozatos folyamat volt, ami a papom és a hitoktatóm hitével és lelkesedésével kezdődött.

RoL: Hogyan kerültél a Catholic Answers-el kapcsolatban? Mi a fő feladatod?

Jason: Szakmai gyakorlatot végeztem a Catholic Answers-nél, miután befejeztem az egyetemi munkámat a Steubenville-i Ferences Egyetemen. Kaliforniába repültem, három hónapig a szakmai gyakorlatomat végeztem és meghívtak, hogy maradjak ott velük. Azt mondtam nekik, hogy szeretnék, de be akarom fejezni a mesterdiplomát. Visszatértem tehát az egyetemre, elvégeztem a mesterképzést úgy körülbelül 10 hónap alatt, majd visszatértem Kaliforniába. Immáron 4 éve dolgozok a Catholic Answers-nek. Apologétaként dolgozom, ami számos dolgot magába foglal, alapvetően azonban azt jelenti, hogy a hitet magyarázom és védem. Ezen belül a szerepem az, hogy feleségemmel, Crystalinával különböző középiskolákat látogatunk meg az országban és a tisztaságról beszélünk. Emellett írok is a Catholic Answers-nél. A néhány könyv, amit én írtam: Tiszta szerelem, ami egy zsebkönyv a tisztaságról, és a Válasz Jehova tanúinak, ami magáért beszél. Most fog kijönni egy új könyv, melynek címe If you really loved me. Ezután pedig a Love, Sex & Babies, ami egy kis könyv a természetes családtervezésről. Tehát a Catholic Answers-nek írok, rádióműsorokat csinálok és a tisztaságról beszélek.

RoL: Az apologéta munkádhoz kapcsolódóan: milyen fontos, hogy az ember jól ismerje a hitét? Ha valaki szeretne többet megtudni hitéről vagy jobban elmagyarázni másoknak, hol kellene kezdenie?

Jason: Azt mondanám, hogy szükségszerű, hogy valaki ismerje hitét. Szent Péter mondja első levelében, hogy mindig készen kell állnunk, hogy magyarázatot tudjunk adni, vagy akár hogy védeni tudjuk a hitünket, a bennünk lévő remény miatt. Tehát kell, hogy legyenek érveink arra, hogy miért hiszünk, és nem szabad vakon elfogadni azokat a dogmákat, amelyeket szüleink tanítottak nekünk már gyermekkorunktól fogva, hanem tényleg tudni kell, hogy miért nem vagyok episzkopális vagy miért nem vagyok buddhista. Alapvetően egyedül egy érv van, hogy miért legyünk katolikusok: mert ez az igazság. Ha nem ez az igazság, akkor életünk túl rövid ahhoz, hogy kis vallásos mesékben higgyünk, de ha igaz, akkor az egész világnak mellettünk kellene térdelnie. Tehát hitünk megismerése és terjesztése egy élethosszig tartó kaland kellene, hogy legyen. Ha szeretnéd megismerni a hitedet egy kicsit jobban, azt mondanám kezdd a Katolikus Egyház Katekizmusával. Kezdd el olvasni! Látogass meg a www.catholic.com vagy www.jimmyakin.com -hoz hasonló weboldalakat. Tudd meg a lehető legtöbbet azokról a kérdésekről, amelyek felmerülnek benned.

RoL: Mit teszel, hogy fenntartsd és mélyítsd a Krisztussal való kapcsolatodat?

Jason: Néhány dolgot… az egyik ezek közül a reggeli imádság. Tíz perc csak Krisztussal, miközben megbeszélem vele a napomat és a kezébe helyezem azt. Második, hogy a hét minden napján elmegyek Szentmisére. Minden második héten elmegyek gyónni és próbálok naponta egy órát az Oltáriszentség előtt Szentségimádásban tölteni. Azt hiszem hitünk tartóoszlopai ezek. Emellett még különösen segít a Rózsafüzér is. Azt hiszem, hogyha életedet átszövik a szentségek és, ahogy II. János Pál mondja, intenzív eucharisztikus életet élsz, s szereted a Miasszonyunkat, mindig közel maradsz a mi Urunkhoz.

RoL: Mivel a tisztaságról tartasz előadásokat, tudom, hogy rengeteg tinédzserrel dolgozol, és hogy az emberek inkább a középiskolásokkal kötnek téged össze. Mégis hiszem, hogy az üzeneted épp olyan fontos, ha nem fontosabb, az egyedülálló katolikusoknak, legyenek ők akár 18, akár 25 vagy akár 29 évesek. Mit gondolsz erről?

Jason: Minden bizonnyal. A tisztaság erénye nem pusztán az egyedülálló emberek számára van kitalálva. Ez egy olyan erény, amelyet a házasok és a papi, szerzetesi hivatást élők is gyakorolnak, mivel a tisztaság alapvetően az Istentől ajándékul kapott szexualitásunk helyes használata. Mivel a tisztaság egy erény, mindannyiunkra érvényes függetlenül attól, hogy milyen korúak vagyunk vagy milyen hivatást élünk meg. Arra kaptunk meghívást, hogy önmagunkat teljesen ajándékba adjuk.

RoL: Amikor először hallottam ezt a kijelentést, különösen érdekesnek találtam – a tisztaság fogalma nem egyszerűen azt jelenti, hogy „nem szexelni.” Azt mondtad, hogy ez több annál, minthogy mit tehetsz vagy mit nem tehetsz; inkább arról szól, hogy mit tehetsz és mi lehet a tiéd.

Jason: Pontosan. Az önmegtartóztatás alapvetően azt jelenti, hogy nincs szex. A tisztaság, ahogy magyaráztam egy erény, amely szabaddá tesz bennünket attól az önző beállítottságtól, hogy a másik embert tárgyként használjunk, s így képessé tesz bennünket a hiteles emberi szerelemre. A tisztaság nem a szexualitásunk megtagadása. Nem arról szól, hogy elnyomjuk a hormonjainkat. Arról szól, hogy fogjuk a szeretetet és legyőzzük a kéjelgést és a szenvedélyeket, hogy valóban szabadok lehessünk. Ha nem tudunk nemet mondani a szexre, akkor mit ér az igenünk?

A teljes interjú elolvasható itt.

 

Létrehozva 2015. február 1.