Legyen a szeretet a kedvenc öltözékem

„Öltsetek tehát magatokra – mint Isten választottai, szentek és szeretettek – könyörületes szívet, jóságot, alázatot, szelídséget, türelmet… Mindezek fölé pedig öltsétek fel a szeretetet, mert az tökéletesen összefog mindent.” (Kol 3,12-14)

Az utazás komoly megpróbáltatás nekünk, lányoknak. A megszokott hely töredékébe próbálunk beszuszakolni mindent, amit vinni szeretnénk. Nagy kihívás! A repülés különösen az. Hogy kevesebbe kerüljön, gyakran csak egy kézitáskát viszek magammal. Ami annyit tesz, hogy egyetlen kis táskába kell mindent belegyömöszölnöm.

Korlátolt a hely, de nem csak az. Villanásnyi idő alatt kell döntéseket hoznom, hogy összeszedjem, ami minden alkalomra jó. Szoknyát vagy nadrágot? Új cipőt vagy már bejáratottat? Csinos holmit vagy praktikusat? Mennyit tudok küszködni egy ilyen egyszerű dologgal, hogy mit vegyek magamra!

Ám vannak helyzetek, mikor nemcsak az okoz gondot, hogy külsőleg mi legyen rajtam. Bensőm felöltöztetésével is küzdenem kell. Nemcsak az új és a már bevált cipő között kell döntenem. Szívem és az elmém könnyen afelé hajlik, ami könnyebb, kényelmesebb.

Amikor a férjemmel beszélgetek, ahelyett hogy az ő szavaira figyelnék, gondolataim azon járnak, hogy én mit akarok mondani. Mikor gyermekemmel elfajul egy vita, könnyen a tiszteletet elváró hangnemet ütöm meg, mielőtt még teljesen befogadnám, amit közölni próbál. Szomorúan el kell ismernem, hogy saját szükségleteim, saját érzéseim, vágyaim, saját időbeosztásom gyakran kerül az első helyre.

Szeretnék ezen változtatni. Mint mikor csomagolok, le akarok lassítani, és gondosan megválogatni a szavaimat, a hozzáállásomat, a cselekedeteimet. Mindig van egy villanásnyi időm, hogy jól döntsek. Mai igénk arra tanít, hogy az első lépés a jó döntések felé, ha a legjobb öltözéket adjuk szívünkre minden nap: „Öltsetek tehát magatokra … könyörületes szívet, jóságot, alázatot, szelídséget, türelmet… Mindezek fölé pedig öltsétek fel a szeretetet, mert az tökéletesen összefog mindent” (Kol 3,12.14).

Jó volna, ha a szeretet lenne a kedvenc öltözékem, az első számú választás, az első reakció. De eljutni oda, ahol a szeretet teljesen természetes, bizony ez épp úgy kényelmetlen lehet, mint egy új cipő betörése. Ám ha sikerül napról napra félretolni magunk elöl énközpontú kultúránk üzeneteit, a szeretet első számú kedvencükké válhat. Ahelyett, hogy otthon, a munkahelyemen, a baráti kapcsolataimban túlreagálnám a dolgokat, kérem Istent, segítsen szeretettel válaszolni, tudva, hogy Jézus ereje működik bennem és általam.

Mindegy, hova megyek ma, vagy mit csinálok, nyugodtan magamra ölthetem a szeretetet – abban leszek a legszebb!

Uram, jól tudod, hogy nem mindig könnyű és nem mindig természetes nekem, hogy szeressek másokat. Mielőtt ma továbbindulok, segíts felöltenem a szeretetet, hogy mások szükségeit és igényeit a magamé elé tudjam helyezni. Jézus nevében, Ámen.

(forrás: lelekerosdito.hu)

Létrehozva 2014. november 12.