Ebbe a dobozba tedd az ételt!

Három évvel ezelőtt került ki egy zöld doboz a Munkácsy Mihály utcai Irgalmasrendi Kórház kerítésére. Egy mindig nyitva lévő,  postaládához hasonlító adományszekrényről van szó, ahová bárki bármikor betehet és kivehet élelmiszert. Az ötlet és a megvalósítás a pécsi Irgalmasrend papjának, Morvay Imre Pio atyának köszönhető, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a jó példa országszerte terjed. 

Az ötletet egyszerű, mindennapos esetek ihlették. Morvay Imre Pio atya többször találkozott szembe kéregető, és a konténerekben, kukákban étel után kutakodó emberekkel a városban, ráadásul a Széchenyi téren álló Irgalmasrendiek Temploma környékén is viszonylag sok hajléktalan megfordul.

– Tőlem mint paptól rendszeresen kérnek segítséget a rászorulók, ezért gondolkodtam el azon, hogy miként segíthetnék a leghatékonyabban. Nem biztos, hogy célravezető, ha pénzt adok, ráadásul a híveket is szerettem volna mentesíteni a kéregetők zaklatása alól. Így a rászorulóknak azt tudom mondani, hogy a kerítésen megtalálják az adománydobozt, és onnan bátran kivehetik, amire szükségük van – meséli Morvay Imre Pio atya.

Az atya maga is rendszeresen tesz ezt-azt a szekrénybe, de szépen lassan a környéken élők és dolgozók is megszokták a zöld doboz létét. Vannak hívők, akik misére igyekezve otthon gyorsan készítenek egy-két szendvicset, és a templomba menet beteszik a szekrénybe. Nemrég néhány tál kocsonya volt a dobozban, de karácsony után többféle süteményt is hoztak az arra járók.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2015. január 10.