C. S. Lewis zseniálisabb, mint hittük!

Aki szereti C. S. Lewis meséit, feltétlenül olvassa el Michael Ward A Narnia-kód: C. S. Lewis és a hét szféra titka (Harmat, 2019) c. könyvét! Ward olyan réteget fedezett fel a Narnia-univerzumban, amely garantáltan átformálja, ahogy eddig a mesékről gondolkodtunk. Lewis zsenialitása tagadhatatlan, de ha őszinték vagyunk, a Narnia Krónikái egy-egy apró részlete kapcsán sokunkban volt olyan érzés, hogy az egyébként kifejezetten precíz és tudatos Lewis oda nem illő motívumokkal maszatolta össze a kompozíciót.

J. R. R. Tolkiennal együtt például én is felvontam a szemöldökömet, amikor Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény-ben előbukkant a Mikulás joviális alakja. Lewis számos helyen írt az allegóriák belső szabályairól, mégis mintha maga szegte volna meg a szabályt, hogy a hordozóeszközt nem szabad összekeverni a rakománnyal. Nos, ha így gondoltuk, aligha tévedhettünk volna nagyobbat!

Az anglikán C. S. Lewis-kutató Ward szerint a mesék mögött egy kigondolt metastruktúra áll, amely nem csak egységbe forrasztja a hét történetet, de olyan furán illeszkedő elemeknek is mély értelmet ad, mint az ajándékokat hozó, pirospozsgás, kedélyes Mikulás. Ward meggyőzően bizonyítja, hogy Lewis pontosán átgondolt terv szerint dolgozott. Nem véletlenül ragaszkodott a Mikuláshoz, noha egy barátja (nem Tolkien) még a megjelenés előtt szóvá tette neki, hogy Father Christmas talán nem ebbe a mesébe való (a Father Aslanmas pedig még idétlenebb volna). Lewis akarta, hogy a Mikulás megjelenjen, ahogy akarta, hogy Hős Cincz Vitéz lovagias legyen, A hajnalvándor útjá-ban arannyá vált holttestet találjanak a tóban, A ló és kis gazdájá-ban ikrek szerepeljenek, Az ezüsttrónhercegét holdkórosság gyötörje, Narnia születésekor minden élettől pezsegjen, az utolsó történetben pedig Narniának az Idők Atyja vessen véget. Mindennek precízen elgondolt helye van a Narnia-univerzumban. A középkori irodalom professzora nem szegte meg a szabályokat, hanem bennük élt, jobban, mint akármelyikünk.

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2019. június 30.