20 dolog, amit bárcsak tudtam volna, mielőtt lelkipásztor lettem

A felsorolt pontok értelemszerűen nem katolikus paptól, hanem egy lelkésztől származnak, semmit nem vonva le ennek értékéből.

Ne szépítsük, és legyünk reálisak egy pillanatra. Lelkipásztornak lenni hihetetlenül nehéz – ezzel a mondattal kezdődik  a Churchleaders.com oldal írása, amelyet a pardi.ro oldal fordított le.  Itt van tehát pár dolog amit bárcsak valaki leült volna és elmondott volna nekem mikor 20 éves voltam.

1.  A legnehezebb dolog lesz amit valaha teszel.
Nem, tényleg, ez nagyon nagyon nagyon nehéz! Képzeld el a legnehezebb dolgot amit valaha tettél és szorozd meg százzal. Az talán megközelíti hogy mennyire nehéz a lelkészség. Ha azért akarsz lelkipásztor lenni, mert vagánynak hangzik, vagy könnyűnek, akkor menj csinálj valami mást.

2.  Becsületesség és Krisztus iránti szeretet nem lesz elég.. képes kell legyél arra, hogy vezesd az embereket.
A karaktered és szereteted Krisztus iránt elengedhetetlen a szolgálatban való belépéshez. Ezek alapvetőek és mindennél fontosabbak. Azonban, bármennyire is krisztusi vagy, ha nem tudod vezetni az embereket, akkor kínlódni fogsz

3.  Az emberek kerülni fognak, és furcsán viselkedni egyszerűen azért, mert lelkipásztor vagy.
Az emberek egyféleképpen fognak viselkedni mikor ott vagy, és másféleképpen mikor nem vagy ott. Mások azért fognak kerülni, mert Istent képviseled, és bűnösöknek érzik magukat. Ezért van az, hogy sok lelkész retteg az elkerülhetetlen kérdéstől, mikor megismernek valakit: „Szóval, mi a munkád?”

4. Az emberek el fogják várni tőled, hogy elérhető legyél 24/7.
Éjszaka fognak hívni és üzenetet írni. Néhány valóban sürgős lesz, a többi pedig várhat. Határokat kell, hogy szabjál a programodban, mivel egy lelkipásztor munkájának sose nincs vége.

 5. A munkamániád meg lesz jutalmazva, de tönkreteszi a családodat.
Azok a lelkészek akik túl sokat dolgoznak fizetésemelést kapnak és dicséreteket… ameddig a családjuk szét nem esik. Aztán sajnáljuk őket. A családoddal lenni, vagy szolgálatot tenni – gyakran fog kelleni válassz.

6. Mikor az emberek nem járnak többet templomba, fájni fog.
Nem számít mennyire jó vagy, egyesek el fognak menni. Elkerülhetetlen. Lehet semmi közöd hozzá, de mégis mindig személyesen érint.

7.  Meg kell álld, hogy ne hasonlítsd össze a te közösségedet egy másikkal.
Mindig veszítesz a hasonlítgatós játékban. Ha egy kisebb közösséghez hasonlítod magad, akkor büszke leszel. Ha egy nagyobbhoz, akkor pedig irigy. Mindkettő bűn.

8. A közösségedből jövő támadások rosszabbak mint a kintről jövők.
Persze várható lesz az ellenség támadása a gyülekezeten kívülről. Viszont az ellenség belső támadásai, mint Júdás árulása, azok fájnak a legjobban.

9.  Nem leszel tanítvány ameddig nem keresed a lelki vezetődet.
Azok az emberek akikről szeretnéd, hogy lelki vezetőid legyenek, foglaltak. Senki sem látta még a „szuper fiatal potenciálomat” aztán hagyjon csapot-papot, hogy engem tanítson. Minden eddigi mentoromat én kellett keressem, kövessem, üldözzem.

10.  Harcolnod kell majd a pesszimizmus, keserűség és a depresszió ellen is.
Lesznek periódusok amikor kételkedni fogsz Isten gondoskodásában, neheztelni fogsz tagokra, vagy akár depressziós is leszel. Életem egyik legsötétebb éve egy rossz szolgálati tapasztalat eredménye volt.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2016. július 27.