Valentin-nap és hamvazószerda egy napra esik: Amikor Ámor találkozik a nagyböjttel

A hamvazószerdában nincs semmi romantikus – vagy mégis? Katolikus házaspárok osztják meg gondolataikat a házasság világnapja alkalmából.

Mindjárt itt a kedvenc ünnepnap, amikor a szerelem lóg a levegőben, piros szív alakú dobozok sorakoznak a polcokon az élelmiszerboltoktól a benzinkutakig. A katolikusok Szent Valentin nagy áhítatára emlékeznek, amikor szívből jövő üdvözlőlapokkal és virágokkal halmozzuk el házastársunkat vagy élettársunkat, remélve, hogy helyet kapunk egy romantikus étteremben.

De idén a hamvazószerda a naptár szerint február 14-éére esik. Ez Hamvazószerda, amikor emlékezünk arra, hogy porból vagyunk, és a porba térünk vissza, a nagyböjt időszakát indítja el, a bűnbánat, az önmegtartóztatás és a böjt időszakát.

A hamvazószerdában nincs semmi romantikus – vagy mégis?

Mit tehet egy katolikus? Ez a választás időszaka, vagy van mód arra, hogy mindkettőt kreatív és szent módon ünnepeljük?

Thomas Petri domonkos atya a Dominikánus Tanulmányi Házban pasztorális útmutatást adott a Register portálnak: „Egy szép, romantikus étkezés bizonyosan ellentétes az aznapi böjt szellemével.”

Emellett ezt a tanácsot is adta:

“Tegyük a legjobbat az előző napon – tartsuk aznap a Valentin napot! A párok ezután Hamvazószerdán közelebb kerülhetnek egymáshoz úgy, hogy közelebb kerülnek Jézus Krisztushoz – aki szenvedett és meghalt értünk.”

A virtuális utcára vonulva megkérdeztük néhány katolikus párt, hogyan tervezik megünnepelni a napot, és a válaszok nem okoztak csalódást.

„A nagyböjt olyan, mint a házasságban a randevú. Mindig házasok vagytok, de ha soha nem vagytok kifejezetten céltudatos a kapcsolatban, akkor az meghal. Így van ez Istennel is, és erről szól a nagyböjt: a magasabb szintű összpontosítás és az Istennel való együttlét időszaka.”

– Chris Stefanick, Real Life Catholic

„A Valentin-nap nem, mint ahogyan azt talán megbocsáthatóan gondoljátok, egy olyan ünnep, amely a rendelkezésre álló jövedelemmel és romantikus szívvel rendelkező fogyasztóknak szól. Ez egy szent nap, melyen Valentin püspökre emlékezünk, aki Claudius császár által a harmadik században mártírhalált halt, mert titokban összeadta a fiatal szerelmeseket. A császárnak ugyanis katonákra volt szüksége a hadseregéhez, és betiltotta a házasságokat, hogy a fiatalemberek segyedülállók maradjanak, és ágyútölteléknek álljanak. Szent Valentin a vérét adta a fiatal szerelmesekért. És idén lehet, hogy Miamiban látni fogsz egy párt, akik mindketten hamukeresztet viselnek, és egy pohár bort kortyolgatnak egy csendes sarokban. A férjem és én leszünk azok, akik a szerelmünket ünnepeljük, és egyben szívből bocsánatot kérünk a bűneinkért.”

– Grazie Christie, a TCA Beszélgetések következményekkel című műsor házigazdája az EWTN Rádióban

„Talán hagyd ki az ebédet, majd tervezz egy késői látogatást egy templomban a hamvazkodáshoz, majd egy romantikus tengeri étterembe. (New Orleansban vagyok; ez épphogy csak áldozat, de nincs hús, így ez számít.) Így megtartjátok a bűnbánati jelzőt, és utána nyilvánosan, párként mutogathatjátok magatokat. Bár New Orleans-i lévén, mi már 12-e óta készülünk a nagyböjtre. A farsangi mulatozással töltött hetek után mindig mélyen érezzük a hamvazószerda eljövetelét.”

– Raymond Arroyo, az EWTN műsorvezetője (The World Over)

„A Mardi Gras, akárcsak a Valentin-nap, a kényeztetés napja, szóval miért ne vegyítenénk a kettőt, és miért ne adnánk a Mardi Gras ünneplésének Valentin-napi témát? A gyerekek a vacsora után Valentin-napi ajándékcsomagot kaphatnak, a Mardi Gras királyi torta lehet rózsaszín és fehér a lila és zöld helyett, a bort és a csokoládét pedig már előző este elfogyaszthatják. Aztán találj módot arra, hogy a szeretet kimutatására anélkül, hogy az ünnepnapon elkényeztetnéd magadat, és bátorítsd a gyerekeidet, hogy ugyanezt tegyék; egy kézzel írt kártya, egy cselekedet, egy téli csokor, amelyet a kertből szednek. Ha a házastársad vagy a gyermekeid iránti szeretetedet egy kis áldozattal mutatod ki, az tökéletes módja annak, hogy megtestesítsd a hamvazószerda szellemét.

A Valentin-napi ünnepség tökéletes módja annak, hogy a hitet előtérbe helyezd anélkül, hogy kihagynád a szórakozást. Egy olyan Valentin-nap pedig, amely a szeretetről és a ragaszkodásról szól, anélkül, hogy elkényeztetnéd magadat, jó módja annak, hogy visszaszerezzük a nap keresztény szellemét, amely valójában a végső áldozattal kezdődött.”

 – Ashley McGuire, Katolikus Szövetség

„Tedd emlékezetessé a Húshagyó keddet, majd másnap menj el a hamvazószerdai szentmisére. Tudjuk, hogy azok a párok, akik rendszeresen tartanak randevú estéket és együtt járnak templomba, jelentősen boldogabbak a házasságukban, és kisebb valószínűséggel kötnek ki a válóperben. Ezért azt javasolnám, hogy Valentin-napon kombináljunk egy nagyszerű randevúestet a közös templomlátogatással.”

– Brad Wilcox, National Marriage Project, és a Get Married (Házasodj meg!) című könyv szerzője

„Sok pár azt gondolhatja, hogy lehangoló, hogy a Valentin-nap idén hamvazószerdára esik. De mi lehet jobb módja annak, hogy időt töltsön a kedvesével, mint a misére járás? Ez egy lehetőség arra, hogy meghitt időt töltsünk a szerelmünkkel és Istennel; és hogy emlékeztessen minket arra, hogy arra törekszünk, hogy segítsük egymást a mennybe jutni, nem pedig arra, hogy földi sikereket érjünk el; hogy az Eucharisztiában megkapjuk Krisztus testének, vérének, lelkének és istenségének ajándékát, ami az év bármelyik napján csodálatos élmény. Egyszer olvastam, hogy azok a katolikus házaspárok, akik rendszeresen járnak misére, együtt imádkoznak és természetes családtervezést alkalmaznak, kevesebb mint 1%-os válási arányt mutatnak. A házastársaddal való misére járás a sikeres házasság egyik legfontosabb összetevője. Ezért már alig várom, hogy feleségemet, Angelát elvigyem a szentmisére ezen a hamvazószerdán – és elviszem egy romantikus vacsorára egy másik estén azon a héten.”

– John Bursch, Alliance Defending Freedom

„Miért ne ünnepeljük a Valentin-napot néhány nappal korábban, a házasság világnapján, amely mindig a Valentin-naphoz legközelebb eső vasárnapra esik? Idén a házasság világnapja február 11. vasárnapra esik. Ez a dátum történetesen a Super Bowl vasárnapja is. Milyen szeretetteljes ajándék lenne, ha egy focirajongó otthon felajánlaná, hogy együtt nézik meg a meccset, vagy esetleg felajánlja, hogy lemond a meccsnézésről, és élvezzenek egy romantikus estét kettesben, távol a tévétől és más zavaró tényezőktől.”

– Teresa Tomeo, a Catholic Connection műsorvezetője az EWTN rádióban

„Mind a négy fiunk februárban és márciusban született, így az ünneplés elhalasztása a következő vasárnapra a nagyböjt alatt már megszokott dolog számunkra. Emellett idén az én Valentin napom Rómában lesz, így a Valentin-napi ötletek kihagyása mindig is terv volt. Bár általában nem sikerül, hiszek abban, hogy a nagyböjtöt úgy kell kezdeni, ahogyan azt az ember folytatni akarja. Tehát böjtölj és hamvazkodj szerdán, aztán vasárnap a mise után vedd elő a gofrisütőt, és próbálj meg aznap este elosonni egy italra a kedveseddel.”

– Leigh Snead, Katolikus Egyesület

„A felszínen az, hogy a Valentin-nap hamvazószerdára esik, bosszantónak tűnik, mert nem tűnik ünnepnek, de lehetőséget nyújt a házaspárok számára, hogy elmélyüljenek a közös imaéletükben. Az egyik a szeretetről, a másik az áldozatvállalásról szól, így a közös imádkozás házaspárként gyönyörű módja annak, hogy mindketten kifejezzék egymás iránt érzett, szívből jövő szeretetüket, miközben osztoznak egymás sebezhetőségének ajándékában.”

– Harold Burke-Sivers diakónus, az EWTN rádióban az Igazság világítótornya című műsor házigazdája

„A Szent Valentin-napi virrasztást és a Mardi Gras-t is ugyanazon a napon fogjuk ünnepelni. Chicagóban a hagyomány reggel a Pączki-nappal kezdődik, amely erősen gyökerezik  hatalmas lengyel közösségünkben – még a nem lengyel üzletek és vállalkozások is beszállnak ebbe a napba, és a pékségek előtt sorok alakulnak ki reggel 5 órakor. Aznap este szépen megvacsorázunk, sok családi kedvencünkkel, díszes piros tányérokon. De hamvazószerdán semmi.”

– Mary Fiorito, a Francis George Bíboros Etikai és Közpolitikai Központ munkatársa

„Örülök, hogy erre a kettős napra koncentrálsz! Összezavarodott világunknak most nagyobb szüksége van az egyház bölcsességére az életről, a szerelemről és a házasságról, mint valaha. Emlékszem, évekkel ezelőtt meglepődtem, amikor egy középiskolás barátom elmondta, hogy idősebb nővére az esküvője belépő himnuszául a Lift High the Cross dalt választotta. Most, 29 és fél éve a keresztény házasság örömeiben látom, milyen bölcs volt az a menyasszony. A szerelmet, amelyet a vértanú Szent Valentin hirdetett, nem a szívek, virágok és a hozzáillő pizsamák jelképezték, hanem az, hogy meghalunk önmagunknak – felvesszük Krisztust, aki halálunkig szeretett minket. Ebben az évben nagyszerű lehetőségünk van arra, hogy megtagadjuk önmagunkat, és közelebb kerüljünk igazi szerelmünkhöz, Krisztushoz. Mi lehetne ennél jobb?”

 – Amy McInerny, a Virginia állambeli Arlington egyházmegye Házassági Hivatala Respect Life igazgatója

A Szent Patrik-naptól eltérően az egyházmegyék az egész országban nem adnak feloldozást (nagyon helyesen!). Vegyétek figyelembe a fenti tanácsokat, és használjátok ki a csodálatos házasság világnapját, miközben a nagyböjtre készülünk!

Szent Valentin, imádkozz érettünk!

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2024. február 12.