James Martin SJ: Az apátság – nagyon nem ajánljuk

A Magyar Kurír, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által alapított hírportál lelkendező cikkben számol be James Martin SJ magyar nyelvű könyvének megjelenéséről, melyet a Jezsuita Kiadó publikált.

Kicsoda James Martin?

Nem tisztem összefoglalni a jezsuita atya munkásságát, de fontosnak tartom kiemelni, hogy az egyházon belül ő az LMBT személyek fő szószólója, a pápa kiemelt kommunikációs tanácsadója – és az egyház kétezer éves tanításának egyik legfőbb támadója a homoszexualitást illetően.

Magyar nyelven is számos kritika jelent meg tevékenységével kapcsolatban – a Katolikus Válasz blogban, a Péter sziklája blogban, a gloria.tv médiaportál magyar oldalain, de a karizmatikus.hu honlapon is.

Mi a baj egy könyvajánlóval?

Egy katolikus könyvajánló akkor hiteles, ha mind a könvv szerzője, mind tartalma megfelel a katolikus tanításnak. Ez a könyv az első feltételnek nem felel meg – a második feltétel ellenőrzése talán nem is szükséges ennek hiányában. Az ismertetőben hivatkoznak Richard Rohr OFM méltatására a könyv első kiadásáról – Rohr atya megbízhatóságáról itt olvasható egy összefoglaló magyar nyelven.

Luis Sergio Solimero írja kiváló összefoglaló cikkében:

Egy antropológiai tévedés

Ez az új vallás, amely szerint a homoszexualitás gyakorlása olyan erény, amellyel az ember elérheti a szentséget, azon a hamis előfeltevésen alapul, hogy Isten egyes embereket heteroszexuálisnak, másokat homoszexuálisnak teremtett. Ez a következtetés azt jelentené, hogy Ő két különböző emberi természetet teremtett: egy heteroszexuálist és egy homoszexuálist.

Ez a feltételezés ellentmond a Szentírásnak, amely szerint Isten „férfinak és nőnek teremtette őket” (1Móz 5,2), valamint az isteni bölcsességnek is. Hogyan tudna Isten homoszexuális embereket teremteni, és ugyanakkor tiltani a homoszexualitást? Hiszen minden teremtett dolog a végcél felé irányul.

… ami teológiai tévedéshez vezet

Ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy a homoszexualitás ellentmond az Isten által teremtett emberi természetnek, és nem nyújthat „bepillantást abba, hogy ki az Isten”. Ezt az ellentmondást csak úgy lehet megerősíteni, ha megváltoztatjuk Isten fogalmát. Azzal az állítással, hogy megváltoztatja az emberi természetet, a homoszexuális mozgalom az egyházban megváltoztatja Isten természetét is.

Ha egy gonosz ember tetteit a saját természete okozná, melyet Isten az Ő képére és hasonlatosságára teremtett, akkor ennek elkerülhetetlen következménye lenne, hogy maga az isteni természet lenne gonosz és minden erkölcsi rossz oka, ahogyan azt sok gnosztikus állította.”

James Martin atya jezsuita, ahogy a pápa is. A jezsuiták több évszázados inkulturációjába sok minden belefér, ahogy ez is. 

A magyar katolikus egyházban és az oda tartozó fősodratú médiában nem ez az első eset, amikor egy olyan könyvet ajánlanak, melynek szerzője nyíltan szembe megy a katolikus tanítással.

A vatikáni történések egy ideje nem csak jó irányba mennek, a megkülönböztetés adományának használata segíthet a katolikus hitelesség megtartásában.

Létrehozva 2022. november 10.