Az asztrológia szemfényvesztés – tizennyolc érv

A csillagok nem tudják. Isten tudja.

„A szülőnő mellett álló kövér szülész nagyobb gravitációs hatást gyakorol az újszülöttre, mint a Jupiter bolygó teljes tömege” – írja Carl Sagan (The Demon-Haunted World). A távolabbi égitestekről nem is beszélve – tehetjük hozzá.

Mekkora szemfényvesztés az asztrológia!

A Katolikus Egyház felfogása szerint az asztrológia nem csupán értéktelen, hanem ténylegesen bűnös és veszélyes, mert „megkerüli” Istent, sorsunk egyetlen irányítóját, és a helyébe próbál lépni. Az asztrológia áltudomány, amely sem a világegyetem, sem önmagunk megértésében nem segít. Íme néhány ok, amiért kerülendő:

1. A világegyetemben négy alapvető erő működik: a gravitáció, az elektromágnesség, az erős és a gyenge nukleáris erő. Mindegyik erő információt hordozó anyagi részecskék kibocsátása által hat. Melyik működik az asztrológiában? Miért nem mérték, miért nem vizsgálták még soha? Mellesleg, miért emleget szinte minden asztrológus egy másik megfoghatatlan erőt is, a karmát, ami szintén nem mérhető és nem azonosítható? Miért van az, hogy az asztrológusokat még csak nem is érdekli ez a lényegbevágó tudományos kérdés?

A válasz: azért, mert az asztrológia nem tudomány.

2. Hol voltak az asztrológusok 2001. szeptember 10-én? Nem sejtették, hogy mi fog bekövetkezni Amerikában? És a covid világjárvány? Világszerte millió és millió tragikus esemény történik nap mint nap. Hol a bizonyíték, hogy az asztrológusok tudtak bármelyikről? Jogos kérés, hogy mutassanak legalább néhány, állítólag hiteles előrejelzést, ami dokumentáltan már az esemény előtt rendelkezésre állt.

3. Csakugyan el kellene hinnünk, hogy a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyai elleni 2001-es merénylet mind a 2977 halálos áldozatának ugyanaz állt a horoszkópjában? Ésszerű azt feltételezni, hogy a halottak között minden csillagjegynek voltak képviselői. Ha mindenkinek tragédiát jósolt volna az aznapi horoszkóp, az asztrológusok máig ezt harsognák.

4. Ha az asztrológia valóban olyan mély és titkos tudást kínál, akkor miért olyan homályos a jóslatok megfogalmazása? Továbbá, az igazi tudós egyszerűen beismeri, ha tévedett – az asztrológusok miért nem?

5. Az asztrológiának nem lehet igazi súlya, ha nem kell egyetemi végzettség ahhoz, hogy valaki horoszkópot készíthessen. Ha viszont nem igényel egyetemi végzettséget a dolog megértése, akkor miért tévednek oly sokszor az asztrológusok? Miért nem tudnak pontosabb magyarázatokat adni? Miért ragaszkodnak ahhoz, hogy tudományt űznek?  

6. Miért nincsenek nonprofit asztrológiai szervezetek, amelyek ingyen készítenek horoszkópot a rászorulóknak? Az asztrológusok nyilván nagyon értékesnek tartják, amit adni tudnak; olyan módszernek, amivel segíthetnek a nyomorban élőkön. Miért nem járják hát a szegényebb vidékeket, és segítenek az embereken? A valóságban az asztrológusok csillagászati összegeket kérnek el, miközben sokszor tévednek, és tévedéseiket utólag próbálják kimagyarázni.

7. Miért lesz ideges a legtöbb asztrológus, ha a képzettségéről, iskoláiról vagy a módszeréről kérdezik?

8. Ha az asztrológiának tudományként létjogosultsága van, akkor miért nincs teljes egyetértés a módszertan, az elemzés és az előrejelzések tekintetében? A fizikusok, amikor a  gravitációt, a tehetetlenséget vagy az időtágulást vizsgálják, mindannyian el tudnak jutni ugyanarra az eredményre. Az asztrológusok miért nem?

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2023. augusztus 6.